Španci nisu rizikovali: Selektor je Lopetegi!

"Furija" poverila ekipu treneru koji je dve mlade selekcije vodio do titule šampiona Evrope.

Fudbal 21.07.2016 | 23:00
Španci nisu rizikovali: Selektor je Lopetegi!
Španci su napravili pouzdan izbor.

Čelnici tamošnje fudbalske federacije poverili su vođenje "A" reprezentacije Hulenu Lopetegiju (49), bivšem selektoru omladinskih selekcija, koji je vodio i mladi tim Španije.

Nekadašnji golman, koji je tokom igračke karijere upisao jedan nastup za nacionalni tim, naslediće Visentea Del Boskea pola godine nakon što je dobio otkaz u Portou.

Lopetegi će predvoditi pohod Španaca na Svetsko prvenstvo u Rusiji i neće imati jednostavan posao, jer će rival "furije" u kvalifikacijama biti i Italijani.

Novi selektor bivših svetskih šampiona debitovaće 5. septembra, u utakmici protiv Lihtenštajnta.

Lopetegi je pouzdan izbor, jer je već vodio U-19 reprezentaciju Španije od 2010. do 2013, paralelno radeći i na klupi selekcije do 20 godina. Potom je preuzeo i mladu reprezentaciju, koju je vodio od 2012. do 2014.

Sa njim na čelu, U-19 selekcija Španije postala je šampion Evrope 2012, a sledeće godine je ponovila taj uspeh u uzrastu do 21 godine.

Neki od igrača sa kojima je beležio te uspehe su golman David De Hea, defanzivci Alberto Moreno, Mark Bartra, Injigo Martinez, vezisti Asijer Iljaramendi, Isko, Koke, Tijago, dok je napad predvodio Alvaro Morata.

U skladu sa tim, Lopetegiju će očigledno biti poveren i zadatak "osvežavanja" ekipe uvođenjem mladih igrača, koje je već vodio, u glavne uloge.

Pre samo nekoliko nedelja mediji su ga dovodili u vezu sa trenerskim angažmanima u Vulverhemptonu i Notingem Forestu, ali Đulen Lopetegi će od ovog leta voditi ne drugoligašku nego jednu od najačih ekipa na svetu. Fudbalski savez Španije ga je, naime, imenovao za naslednika Visentea Del Boskea na mestu selektora Crvene furije.

I možda će neko takav potez okarakterisati kao iznenađenje, Hoakin Kaparos je smatran za favorita, ali u španskom Savezu dobro su upoznati sa Lopetegijevim kvalitetima, a i on dobro poznaje većinu nosioca igre. Uostalom, on je vodio U19 selekciju do titule prvaka Evrope 2012, a 2013. i do naslova najboljeg u U21 konkurenciji.

Pako Alkaser, Hese, Đerar Deulofeu, Huan Bernat, Denis Suarez, pa nešto stariji Isko, David De Hea, Mark Bartra, Asjer Iljaramendi, Koke, Tijago Alkantara, Alvaro Morata, Iker Munijain... Svi oni su već prošli kroz Lopetegijev dril i dobro znaju kako on razmišlja.

Doduše, neće doskorašnji trener Porta imati lak zadatak, jer velike cipele treba da popuni. Del Boske je 2012. pokorio svet, 2012. odbranio titulu prvaka Evrope, ali je potom krenuo sunovrat. Zadatak d aga zaustavi poveren je baš Lopetegiju, koji je radio i kao trener u Realovom drugom timu i na kratko u Rajo Valjekanu. Kao igrač, branio je gol Reala (jedan ligaški meč), Barselone (pet), Logronjesa i Raja...

Ovo sada sasvim je nova dimenzija.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar