Ниједна казна за неисплаћене плате

Иако је измјенама Кривичног закона Републике Српске од прије три године предвиђено да послодавац који раднику не исплати пет плата иде у затвор, до данас нико у Републици Српској није кажњен по том основу.

Република Српска 21.07.2016 | 18:40
Ниједна казна за неисплаћене плате
Стотине кривичних пријава које су радници широм Републике Српске подносили против несавјесних послодаваца углавном су завршиле негдје у ладицама, а према незваничним информацијама, само по једној на суду у Добоју отпочео је кривични процес, који траје и данас.

Ради се о пријави синдикалне организације предузећа "Трудбеник" из Добоја, која је поднесена против Пере Букејловића, директора овог предузећа и бившег премијера Републике Српске.

"У читавом овом периоду ништа није урађено. Пуно смо тестирали тај закон, међутим нема резултата и остао је мртво слово на папиру. Није нам јасно шта се деси с пријавом и гдје она заврши", рекла је Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Наиме, радници у Републици Српској до сада су центрима јавне безбједности широм РС поднијели више од стотину кривичних пријава против послодаваца који им дуже од пет мјесеци нису исплатили плату, а по свему судећи све остане на томе јер је, како истичу многи саговорници укључени у цијели процес, готово немогуће доказати намјеру да послодац није желио исплатити плату.

Наиме, у Кривичном закону Републике Српске пише да ће новчаном казном или казном затвора до три године бити кажњен онај послодавац који се свјесно не придржава прописа, те да ће казном до пет година бити кажњен онај који неоправдано не исплати пет плата, а утврди се да су за исплату постојала средства.

"Пријаву подносимо полицији. Обично им се доставе и докази о томе колико плата није исплаћено итд., али питање је колико је закон добар. Шта значи то уколико је имао довољно средстава или свјесно неуплаћивање. Питање је зашто нема средстава, шта раде власници или директори, гдје се одлијева капитал итд.", сматра Оџаковићева.

Као и неколико пута до сада, очекивања радника од овог закона пала су у воду, а осим констатовања да је закон мртво слово на папиру, нико од надлежних нема објашњење зашто је то тако и зашто се нешто што је законом прописано не поштује.

Јавна је тајна да широм Републике Српске послодавци радницима не исплаћују по неколико плата, а таква ситуација је чак и у неким јавним предузећима.

Домови здравља, болнице итд. већ годинама не плаћају доприносе, међутим нико не жели то да санкционише, па ни Пореска управа Републике Српске, којој је то у највећем интересу.

"Не могу дати прецизан одговор. Чињеница је да је закон донесен прије неколико година, а не спроводи се до краја највјероватније зато што је наш реални сектор у веома тешкој ситуацији", рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он каже да се управо због те лоше и тешке ситуације у реалном сектору закон не спроводи, јер се размишља у правцу да би санкционисање изазвало још теже стање, отпуштања, изласке на улицу и слично.

"Ово је само моје размишљање, тако да ограђујем се од свега тога јер има ко би тиме требало да се бави и спроводи санкције", рекао је министар Савановић.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

роб

21.07.2016 17:23

Како среце да је хитлер победио сад би ово била немацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

21.07.2016 17:36

Па то знаци дасу плате редовне друге нема

Name

Јоја с Козаре

21.07.2016 18:07

Кад су робови били плаћени? П.С. Једно наградно питање. Када је неко видио да је радник-најамник на крају радног времена изашао насмијан, из приватне фирме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

21.07.2016 18:35

Полако ,каснит це и будзетским ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

22.07.2016 07:14

И ја сам се надао томе, првенствено из разлога сто они имају синдикате, па сам наивно мислио да би то довело до неких конкретних промјена, али ови це пристати и на касњења, смањења, ...да сацувају позиције, какве год да су сигурност постоји за разлику од реалног сектора гдје власнику никад неце пасти на памет да дигне кредит да би исплатио плате..