Nijedna kazna za neisplaćene plate

Iako je izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske od prije tri godine predviđeno da poslodavac koji radniku ne isplati pet plata ide u zatvor, do danas niko u Republici Srpskoj nije kažnjen po tom osnovu.

Republika Srpska 21.07.2016 | 18:40
Nijedna kazna za neisplaćene plate
Stotine krivičnih prijava koje su radnici širom Republike Srpske podnosili protiv nesavjesnih poslodavaca uglavnom su završile negdje u ladicama, a prema nezvaničnim informacijama, samo po jednoj na sudu u Doboju otpočeo je krivični proces, koji traje i danas.

Radi se o prijavi sindikalne organizacije preduzeća "Trudbenik" iz Doboja, koja je podnesena protiv Pere Bukejlovića, direktora ovog preduzeća i bivšeg premijera Republike Srpske.

"U čitavom ovom periodu ništa nije urađeno. Puno smo testirali taj zakon, međutim nema rezultata i ostao je mrtvo slovo na papiru. Nije nam jasno šta se desi s prijavom i gdje ona završi", rekla je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Naime, radnici u Republici Srpskoj do sada su centrima javne bezbjednosti širom RS podnijeli više od stotinu krivičnih prijava protiv poslodavaca koji im duže od pet mjeseci nisu isplatili platu, a po svemu sudeći sve ostane na tome jer je, kako ističu mnogi sagovornici uključeni u cijeli proces, gotovo nemoguće dokazati namjeru da poslodac nije želio isplatiti platu.

Naime, u Krivičnom zakonu Republike Srpske piše da će novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen onaj poslodavac koji se svjesno ne pridržava propisa, te da će kaznom do pet godina biti kažnjen onaj koji neopravdano ne isplati pet plata, a utvrdi se da su za isplatu postojala sredstva.

"Prijavu podnosimo policiji. Obično im se dostave i dokazi o tome koliko plata nije isplaćeno itd., ali pitanje je koliko je zakon dobar. Šta znači to ukoliko je imao dovoljno sredstava ili svjesno neuplaćivanje. Pitanje je zašto nema sredstava, šta rade vlasnici ili direktori, gdje se odlijeva kapital itd.", smatra Odžakovićeva.

Kao i nekoliko puta do sada, očekivanja radnika od ovog zakona pala su u vodu, a osim konstatovanja da je zakon mrtvo slovo na papiru, niko od nadležnih nema objašnjenje zašto je to tako i zašto se nešto što je zakonom propisano ne poštuje.

Javna je tajna da širom Republike Srpske poslodavci radnicima ne isplaćuju po nekoliko plata, a takva situacija je čak i u nekim javnim preduzećima.

Domovi zdravlja, bolnice itd. već godinama ne plaćaju doprinose, međutim niko ne želi to da sankcioniše, pa ni Poreska uprava Republike Srpske, kojoj je to u najvećem interesu.

"Ne mogu dati precizan odgovor. Činjenica je da je zakon donesen prije nekoliko godina, a ne sprovodi se do kraja najvjerovatnije zato što je naš realni sektor u veoma teškoj situaciji", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On kaže da se upravo zbog te loše i teške situacije u realnom sektoru zakon ne sprovodi, jer se razmišlja u pravcu da bi sankcionisanje izazvalo još teže stanje, otpuštanja, izlaske na ulicu i slično.

"Ovo je samo moje razmišljanje, tako da ograđujem se od svega toga jer ima ko bi time trebalo da se bavi i sprovodi sankcije", rekao je ministar Savanović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rob

21.07.2016 19:23

Kako srece da je hitler pobedio sad bi ovo bila nemacka

ODGOVORITE
Name

TRN

21.07.2016 19:36

Pa to znaci dasu plate redovne druge nema

Name

Јоја с Козаре

21.07.2016 20:07

Кад су робови били плаћени? П.С. Једно наградно питање. Када је неко видио да је радник-најамник на крају радног времена изашао насмијан, из приватне фирме?

ODGOVORITE
Name

bl

21.07.2016 20:35

Polako ,kasnit ce i budzetskim uskoro.

ODGOVORITE
Name

deki

22.07.2016 09:14

I ja sam se nadao tome, prvenstveno iz razloga sto oni imaju sindikate, pa sam naivno mislio da bi to dovelo do nekih konkretnih promjena, ali ovi ce pristati i na kasnjenja, smanjenja, ...da sacuvaju pozicije, kakve god da su sigurnost postoji za razliku od realnog sektora gdje vlasniku nikad nece pasti na pamet da digne kredit da bi isplatio plate..