Дефинитивно: Руски атлетичари не иду у Рио!

Суд за Спортску арбитражу у Лозани одбио је жалбу Атлетског савеза Русије и суспендовао све руске атлетичаре са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 21.07.2016 | 12:45
Дефинитивно: Руски атлетичари не иду у Рио!
Како се наводи, ЦАС је тако подржао одлуку Светске атлетске федерације (ИААФ) да због системског допинга спортиста, за који се спекулише да је и сама држава имала удела, забрани да се 68 атлетичара Русије акмичи у Рију.

Упоредо с овим случај, чека се и одлука Међународног олимпијског комитета (МОК) у вези са осталим спортистима који су изборили норму за Игре, а да нису имали проблема са коришћењем недозвољених супстанци.

Ова одлука могла би да има утицај и на то да комплетан руски тим спортиста не учествује на Играма у Рију, пише "Скај спорт".

"Борд ЦАС потврдио је да су руски атлетичари суспендовани са предстојећих Олимпијских игара у Рију, али се истовремено изречена суспензија не односи на остатак тима Русије", рекао је један од чланова комисије Суда за спортску арбитражу.

С друге стране, Лорд Кое, председник ИААФ, истакао је да је задовољан тиме што је ЦАС подржао одлуку његовог тела, али је нагласио да "није ушао у спорт како би спречавао спортисте да се такмиче".

"Ово није дан за тријумфалне изјаве. Нисам ушао у свет спорта да би спречавао спортисте да се такмиче. После Рија, ИААФ ће наставити да сарађује са Русијом – како би створио безбедно окружење за све спортисте у њиховој федерације, у циљу да она поврати право на такмичење и међународно признање", каже Кое.

Из Атлетског савеза Русије поручили су да су учинили све што је било у њиховој моћи да се суспензија укине и да сада очекују састанак са председником Владимиром Путином поводом даљих корака.

Чувена руска скакачица с мотком, Јелена Исинбајева, одлуку о суспензији назвала је "сахраном атлетике".

Руски министар спорта, Виталиј Мутко, рекао је да ће руски званичници размотрити које кораке да преузуму поводом одлуке Суда, као и да ствари не могу остати исте као до сада.

"Нажалост, направљен је преседан за колективну одговорност", рекао је Мутко, а преноси Тањуг позивајући се на Ројтерс.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Туњо

21.07.2016 11:32

Суд у Лозани је сахранио организовани допинг руских атлетичара.

ОДГОВОРИТЕ