Definitivno: Ruski atletičari ne idu u Rio!

Sud za Sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Atletskog saveza Rusije i suspendovao sve ruske atletičare sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Ostali sportovi 21.07.2016 | 12:45
Definitivno: Ruski atletičari ne idu u Rio!
Kako se navodi, CAS je tako podržao odluku Svetske atletske federacije (IAAF) da zbog sistemskog dopinga sportista, za koji se spekuliše da je i sama država imala udela, zabrani da se 68 atletičara Rusije akmiči u Riju.

Uporedo s ovim slučaj, čeka se i odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u vezi sa ostalim sportistima koji su izborili normu za Igre, a da nisu imali problema sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci.

Ova odluka mogla bi da ima uticaj i na to da kompletan ruski tim sportista ne učestvuje na Igrama u Riju, piše "Skaj sport".

"Bord CAS potvrdio je da su ruski atletičari suspendovani sa predstojećih Olimpijskih igara u Riju, ali se istovremeno izrečena suspenzija ne odnosi na ostatak tima Rusije", rekao je jedan od članova komisije Suda za sportsku arbitražu.

S druge strane, Lord Koe, predsednik IAAF, istakao je da je zadovoljan time što je CAS podržao odluku njegovog tela, ali je naglasio da "nije ušao u sport kako bi sprečavao sportiste da se takmiče".

"Ovo nije dan za trijumfalne izjave. Nisam ušao u svet sporta da bi sprečavao sportiste da se takmiče. Posle Rija, IAAF će nastaviti da sarađuje sa Rusijom – kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve sportiste u njihovoj federacije, u cilju da ona povrati pravo na takmičenje i međunarodno priznanje", kaže Koe.

Iz Atletskog saveza Rusije poručili su da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se suspenzija ukine i da sada očekuju sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom povodom daljih koraka.

Čuvena ruska skakačica s motkom, Jelena Isinbajeva, odluku o suspenziji nazvala je "sahranom atletike".

Ruski ministar sporta, Vitalij Mutko, rekao je da će ruski zvaničnici razmotriti koje korake da preuzumu povodom odluke Suda, kao i da stvari ne mogu ostati iste kao do sada.

"Nažalost, napravljen je presedan za kolektivnu odgovornost", rekao je Mutko, a prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tunjo

21.07.2016 11:32

Sud u Lozani je sahranio organizovani doping ruskih atletičara.

ODGOVORITE