Пријавио банку полицији јер га узнемирава!

Универзитетски професор из Чачка Саша Обрадовић (50) због телефонског узнемиравања пријавио је полицији банку из које га свакодневно зову, јер он 40 дана касни са отплатом рате за стамбени кредит.

Србија 21.07.2016 | 09:01
Пријавио банку полицији јер га узнемирава!
Обрадовић се због узнемиравања, пријетњи, зеленашења и, како каже, страха за своју безбједност, позвао на Устав, Закон о облигационом праву, Кривични законик и Закон о заштити потрошача, као и на одредбе Уговора о стамбеном кредиту, по коме банка нема право да га телефонским путем прогања, да му пријети и узнемирава га, већ треба да примијени инструменте обезбјеђења, како је и у уговору наведено, преноси “Ало!”.

Према том уговору, банка клијента може писаним путем да опомене због неплаћања рате, а послије 90 дана кашњена да активира хипотеку. Зајмодавац је, међутим, унајмио НН лица, својеврсне утјериваче дугова, с којима телефонски разговори нису нимало пријатни, додаје београдски лист. Професор је два пута банци послао писано обавјештење у којем тражи да телефонско узнемиравање престане, позивајући се на српске законе, али су се из банке оглушили о његове захтјеве.

Он их је, наводно, подсјетио и на одредбе уговора о кредиту, "да неће противзаконито преузети улогу ‘утјеривача дуга’, примјењујући насртвљиву и агресивну пословну политику телефонског узнемиравања, пријетњи и покушаја утјеривања дуга, у циљу наплате мјесечног ануитета, већ ће путем писане кореспонденције примијенити инструменте наплате својих потраживања“.

“НН лица која се представљају као сарадници банке, континуирано ме узнемиравају, пријете ми на различите начине и изазивају страх за личну безбједност и безбједност моје породице. Позивају ме континуирано, свака два дана, чак и суботом. Некада и по три пута дневно, чак и увече, као и увијек с различитих бројева мобилних телефона. Обратио сам се МУП-у, заштитнику грађана и повјеренику за информације од јавног значаја, а најевјероватније ћу и правосуђу. Једноставно, ти утјеривачи дугова из банке су неподношљиви, међутим, држава Србија никад до сада то није покушала да ријеши”, каже Обрадовић.

(Ало)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лими

21.07.2016 07:38

Цовјек 1000 %у праву заста слузе уговори о уговореном кредиту.Могу се писмено обратити у виду упозорења и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер.

21.07.2016 08:21

Ове треба послати у све банке. Цекам позив од банке и подносим пријаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХТ Еронет угвори

21.07.2016 08:26

А ста је код нас са улицним и брзинским уговорима који се брзоплето и наивно потпису а касније они који су их потписале увиде да су преварени. Закон и правда је на страни превараната а не на страни преварених градјана. Само у основном Суду у Дервенти ХТ Еронет је тузио око 130 градјана и све и једна тузба која је рјесена је на страни тузиоца, зар је то могуце? У просјеку по пресудама градјани плацају износе од 1000 до 3000 КМ па ви видите ста овај народ подноси ал ниција није до вијека трајала. Криминал и корупција је увезана толико и до те мјере да је велико питање какав це исход на крају бити. Полиција, сви у судовима, адвокати знају и казу да се ради о превари а судије доносе пресуде у корист превараната...

ОДГОВОРИТЕ
Name

артс

21.07.2016 08:52

Дугује им рату кредита, касни са њом. Логицно да це га прогањати, а то сто раде телефоном, о томе је требао да мисли кад је дизао кредит. Нема у овој дрзави закона, сналази се ко како мозе, безвласце, па тако и банка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

21.07.2016 08:55

Свака цаст, треба знати и закон па га користити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрк

21.07.2016 10:02

Какав си ти професор на факсу кад се зезас са банкама и кредитима..Друга ствар...људино,а сто не оде код зеленаса па да ти они дају лову за стан??Ста се правис луд сада?Позивас се на права и будаластине а каснис 40 дана са плацањем..

ОДГОВОРИТЕ