Prijavio banku policiji jer ga uznemirava!

Univerzitetski profesor iz Čačka Saša Obradović (50) zbog telefonskog uznemiravanja prijavio je policiji banku iz koje ga svakodnevno zovu, jer on 40 dana kasni sa otplatom rate za stambeni kredit.

Srbija 21.07.2016 | 09:01
Prijavio banku policiji jer ga uznemirava!
Obradović se zbog uznemiravanja, prijetnji, zelenašenja i, kako kaže, straha za svoju bezbjednost, pozvao na Ustav, Zakon o obligacionom pravu, Krivični zakonik i Zakon o zaštiti potrošača, kao i na odredbe Ugovora o stambenom kreditu, po kome banka nema pravo da ga telefonskim putem proganja, da mu prijeti i uznemirava ga, već treba da primijeni instrumente obezbjeđenja, kako je i u ugovoru navedeno, prenosi “Alo!”.

Prema tom ugovoru, banka klijenta može pisanim putem da opomene zbog neplaćanja rate, a poslije 90 dana kašnjena da aktivira hipoteku. Zajmodavac je, međutim, unajmio NN lica, svojevrsne utjerivače dugova, s kojima telefonski razgovori nisu nimalo prijatni, dodaje beogradski list. Profesor je dva puta banci poslao pisano obavještenje u kojem traži da telefonsko uznemiravanje prestane, pozivajući se na srpske zakone, ali su se iz banke oglušili o njegove zahtjeve.

On ih je, navodno, podsjetio i na odredbe ugovora o kreditu, "da neće protivzakonito preuzeti ulogu ‘utjerivača duga’, primjenjujući nasrtvljivu i agresivnu poslovnu politiku telefonskog uznemiravanja, prijetnji i pokušaja utjerivanja duga, u cilju naplate mjesečnog anuiteta, već će putem pisane korespondencije primijeniti instrumente naplate svojih potraživanja“.

“NN lica koja se predstavljaju kao saradnici banke, kontinuirano me uznemiravaju, prijete mi na različite načine i izazivaju strah za ličnu bezbjednost i bezbjednost moje porodice. Pozivaju me kontinuirano, svaka dva dana, čak i subotom. Nekada i po tri puta dnevno, čak i uveče, kao i uvijek s različitih brojeva mobilnih telefona. Obratio sam se MUP-u, zaštitniku građana i povjereniku za informacije od javnog značaja, a najevjerovatnije ću i pravosuđu. Jednostavno, ti utjerivači dugova iz banke su nepodnošljivi, međutim, država Srbija nikad do sada to nije pokušala da riješi”, kaže Obradović.

(Alo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Limi

21.07.2016 09:38

Covjek 1000 %u pravu zasta sluze ugovori o ugovorenom kreditu.Mogu se pismeno obratiti u vidu upozorenja i slicno.

ODGOVORITE
Name

Super.

21.07.2016 10:21

Ove treba poslati u sve banke. Cekam poziv od banke i podnosim prijavu.

ODGOVORITE
Name

HT Eronet ugvori

21.07.2016 10:26

A sta je kod nas sa ulicnim i brzinskim ugovorima koji se brzopleto i naivno potpisu a kasnije oni koji su ih potpisale uvide da su prevareni. Zakon i pravda je na strani prevaranata a ne na strani prevarenih gradjana. Samo u osnovnom Sudu u Derventi HT Eronet je tuzio oko 130 gradjana i sve i jedna tuzba koja je rjesena je na strani tuzioca, zar je to moguce? U prosjeku po presudama gradjani placaju iznose od 1000 do 3000 KM pa vi vidite sta ovaj narod podnosi al nicija nije do vijeka trajala. Kriminal i korupcija je uvezana toliko i do te mjere da je veliko pitanje kakav ce ishod na kraju biti. Policija, svi u sudovima, advokati znaju i kazu da se radi o prevari a sudije donose presude u korist prevaranata...

ODGOVORITE
Name

arts

21.07.2016 10:52

Duguje im ratu kredita, kasni sa njom. Logicno da ce ga proganjati, a to sto rade telefonom, o tome je trebao da misli kad je dizao kredit. Nema u ovoj drzavi zakona, snalazi se ko kako moze, bezvlasce, pa tako i banka.

ODGOVORITE
Name

daka

21.07.2016 10:55

Svaka cast, treba znati i zakon pa ga koristiti!

ODGOVORITE
Name

Drk

21.07.2016 12:02

Kakav si ti profesor na faksu kad se zezas sa bankama i kreditima..Druga stvar...ljudino,a sto ne ode kod zelenasa pa da ti oni daju lovu za stan??Sta se pravis lud sada?Pozivas se na prava i budalastine a kasnis 40 dana sa placanjem..

ODGOVORITE