Пуч у Турској организован на Косову

Неуспели војни пуч у Турској вероватно је организован у америчкој војној бази "Бондстил", која је под командом мировне мисије НАТО на Косову (Кфор), пишу медији у Истанбулу.

Свијет 21.07.2016 | 07:17
Пуч у Турској организован на Косову
Они наводе да је сумњиво то што је један од вођа државног удара, пуковник турске војске Танжу Посхор служио као припадник Кфора, а који је у Анкару дошао свега неколико дана пред пуч.

Пресретнути позиви

Према наводима турског "Хуријета", Посхор, који је некад био шеф обезбеђења председника Турске, тражио је неколико слободних дана протекле недеље, баш пре него што се покушај државног удара догодио.

- Његови шефови из НАТО на Косову дозволили су му да отпутује у Анкару и активно учествује у покушају свргавања турског председника Реџепа Тајипа Ердогана - пише "Хуријет" и наглашава да је Посхор повређен у борбама на улици у петак, а након тога приведен.



Лист додаје да су пресретнути његови телефонски позиви из којих је јасно да је био један од главних организатора побуне у којој је страдало 290, а повређено чак 2.000 особа.

- Разговарао је са писцем Тунџајем Опчином, блиском имаму Фетулаху Гулену, који живи у САД и ког је режим у Анкари означио као мозак целе операције - открива "Хуријет".

Турски лист подсећа да је Ердоган већ јавно окривио Вашингтон за организовање пуча, као и да су похапшени високи војни званичници сви до једног завршили америчке академије.



- Након информације да је и Посхор имао активну улогу у пучу, све упућује на то да су амерички обавештајци баш у "Бондстилу", на Косову, планирали државни удар у Турској - закључује турски лист.

Већина Албанци

Томе у прилог иду и текстови у албанским медијима, у којима се наводи да су већина турских генерала и пуковника одговорних за извођење војске на улице пореклом Албанци баш с Косова.

- Од укупно 29 ухапшених генерала и пуковника чак 25 су албанског порекла. Међу њима су бивши командант ваздухопловних снага Турске, генерал Акин Озтурк и командант Друге армије генерал Адем Худути, који воде порекло са Косова. Један од организатора војног удара је и генерал-потпуковник Метин Идил, који је такође албанског порекла - пишу албански портали.



НОВИ ПУЧ ИЛИ НОВА ПАТКА?!

Они наводе да је Худути, пре преузимања команде над турском Другом армијом, командовао јединицама на граници са Русијом и Грчком, као и да је био на челу турских снага у Авганистану.

Албански медији наводе да је Худути рођен у Речану, у близини Призрена, а његова породица преселила се у Турску кад је имао пет година. Кад је реч о Озтурку, који је негирао умешаност у пуч, он порекло води из Косовске Митровице.

Иначе, аналитичари верују да су амерички обавештајци организовали пропали војни пуч у Турској из освете Ердогану за поновно успостављање блиских односа с руским председником Владимиром Путином. Наводно, тврде дипломатски извори, кап која је прелила часу јесте Ердоганова одлука, која још није објављена, да са Русијом настави пројекат гасовода "Турски ток".

УХАПШЕН ЗБОГ УЧЕСТВОВАЊА У ПУЧУ


Међу ухапшенима након неуспелог војног пуча јесте и пилот Јусуф Курт, за којег турске власти тврде да је срушио руски борбени авион 24. новембра над Сиријом. Он је пореклом Албанац са Косова.



- Пилоти који су оборили руски "сухој 24" су међу онима који су предводили покушај државног удара. Они су ухапшени - навео је турски министар правде Бекир Боздаг.

Медији наводе да је Курт пореклом из села Букороц код Призрена на Косову, али да је рођен у Турској. Он је, како га описују, један од врхунских пилота турске војске, који је летео на борбеним авионима Ф-16.

Управо је гранатом из тог авиона у новембру погодио руски "су-24", који је пао на територију Сирије. Том приликом страдао је један од два руска пилота Олег Пешков. Њега су џихадисти погодили након што се катапултирао из погођеног авиона, док се спуштао падобраном, а онда су га брутално докрајчили кад је рањен пао на земљу.

Због тог инцидента Русија и Турска су умало заратиле. Руски председник Владимир Путин, ипак, није одговорио силом, већ је Анкари увео економске санкције. Оне су биле на снази све до краја јуна, кад се Ердоган званично извинио Москви за рушење руског авиона.

Извор: Информер
Фото: Реутерс, Публиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ГАФУР

21.07.2016 06:08

КОСОВО ЈЕ СРЦЕ АМЕРИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАД

21.07.2016 06:23

Све је почело као у САД, руше се торњеви, напад на бијелу кућу, напад на пентагон итд, а реџеп војни пуч, добро би то изгледало да нису проговорили шиптари. Сада се кају, јер ће их Реџо све протјерат, има алиби.

ОДГОВОРИТЕ