Puč u Turskoj organizovan na Kosovu

Neuspeli vojni puč u Turskoj verovatno je organizovan u američkoj vojnoj bazi "Bondstil", koja je pod komandom mirovne misije NATO na Kosovu (Kfor), pišu mediji u Istanbulu.

Svijet 21.07.2016 | 07:17
Puč u Turskoj organizovan na Kosovu
Oni navode da je sumnjivo to što je jedan od vođa državnog udara, pukovnik turske vojske Tanžu Poshor služio kao pripadnik Kfora, a koji je u Ankaru došao svega nekoliko dana pred puč.

Presretnuti pozivi

Prema navodima turskog "Hurijeta", Poshor, koji je nekad bio šef obezbeđenja predsednika Turske, tražio je nekoliko slobodnih dana protekle nedelje, baš pre nego što se pokušaj državnog udara dogodio.

- Njegovi šefovi iz NATO na Kosovu dozvolili su mu da otputuje u Ankaru i aktivno učestvuje u pokušaju svrgavanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - piše "Hurijet" i naglašava da je Poshor povređen u borbama na ulici u petak, a nakon toga priveden.



List dodaje da su presretnuti njegovi telefonski pozivi iz kojih je jasno da je bio jedan od glavnih organizatora pobune u kojoj je stradalo 290, a povređeno čak 2.000 osoba.

- Razgovarao je sa piscem Tundžajem Opčinom, bliskom imamu Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD i kog je režim u Ankari označio kao mozak cele operacije - otkriva "Hurijet".

Turski list podseća da je Erdogan već javno okrivio Vašington za organizovanje puča, kao i da su pohapšeni visoki vojni zvaničnici svi do jednog završili američke akademije.



- Nakon informacije da je i Poshor imao aktivnu ulogu u puču, sve upućuje na to da su američki obaveštajci baš u "Bondstilu", na Kosovu, planirali državni udar u Turskoj - zaključuje turski list.

Većina Albanci

Tome u prilog idu i tekstovi u albanskim medijima, u kojima se navodi da su većina turskih generala i pukovnika odgovornih za izvođenje vojske na ulice poreklom Albanci baš s Kosova.

- Od ukupno 29 uhapšenih generala i pukovnika čak 25 su albanskog porekla. Među njima su bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk i komandant Druge armije general Adem Huduti, koji vode poreklo sa Kosova. Jedan od organizatora vojnog udara je i general-potpukovnik Metin Idil, koji je takođe albanskog porekla - pišu albanski portali.



NOVI PUČ ILI NOVA PATKA?!

Oni navode da je Huduti, pre preuzimanja komande nad turskom Drugom armijom, komandovao jedinicama na granici sa Rusijom i Grčkom, kao i da je bio na čelu turskih snaga u Avganistanu.

Albanski mediji navode da je Huduti rođen u Rečanu, u blizini Prizrena, a njegova porodica preselila se u Tursku kad je imao pet godina. Kad je reč o Ozturku, koji je negirao umešanost u puč, on poreklo vodi iz Kosovske Mitrovice.

Inače, analitičari veruju da su američki obaveštajci organizovali propali vojni puč u Turskoj iz osvete Erdoganu za ponovno uspostavljanje bliskih odnosa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Navodno, tvrde diplomatski izvori, kap koja je prelila času jeste Erdoganova odluka, koja još nije objavljena, da sa Rusijom nastavi projekat gasovoda "Turski tok".

UHAPŠEN ZBOG UČESTVOVANJA U PUČU


Među uhapšenima nakon neuspelog vojnog puča jeste i pilot Jusuf Kurt, za kojeg turske vlasti tvrde da je srušio ruski borbeni avion 24. novembra nad Sirijom. On je poreklom Albanac sa Kosova.



- Piloti koji su oborili ruski "suhoj 24" su među onima koji su predvodili pokušaj državnog udara. Oni su uhapšeni - naveo je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

Mediji navode da je Kurt poreklom iz sela Bukoroc kod Prizrena na Kosovu, ali da je rođen u Turskoj. On je, kako ga opisuju, jedan od vrhunskih pilota turske vojske, koji je leteo na borbenim avionima F-16.

Upravo je granatom iz tog aviona u novembru pogodio ruski "su-24", koji je pao na teritoriju Sirije. Tom prilikom stradao je jedan od dva ruska pilota Oleg Peškov. Njega su džihadisti pogodili nakon što se katapultirao iz pogođenog aviona, dok se spuštao padobranom, a onda su ga brutalno dokrajčili kad je ranjen pao na zemlju.

Zbog tog incidenta Rusija i Turska su umalo zaratile. Ruski predsednik Vladimir Putin, ipak, nije odgovorio silom, već je Ankari uveo ekonomske sankcije. One su bile na snazi sve do kraja juna, kad se Erdogan zvanično izvinio Moskvi za rušenje ruskog aviona.

Izvor: Informer
Foto: Reuters, Public

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GAFUR

21.07.2016 06:08

KOSOVO JE SRCE AMERIKE.

ODGOVORITE
Name

GAD

21.07.2016 06:23

Sve je počelo kao u SAD, ruše se tornjevi, napad na bijelu kuću, napad na pentagon itd, a redžep vojni puč, dobro bi to izgledalo da nisu progovorili šiptari. Sada se kaju, jer će ih Redžo sve protjerat, ima alibi.

ODGOVORITE