Малверзације у 'Кожари' - узели 2,7 милиона КМ

Бањалучка крим полиција данас је ухапсила С.С.(48), Г.Л.(52) и Н.К.(53), сви из Бањалуке, због кривичног дјела из области привреде и платног промета.

Република Српска 20.07.2016 | 19:28
Малверзације у 'Кожари' - узели 2,7 милиона КМ
Како “Независне” сазнају ухапшени су Стево Сладојевић, Гостимир Ловрић и Неђо Кузмановић.

Наиме, Сладојевић се сумњичи да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења на начин да је у својству предсједника Управног одбора и директора Фабрике коже Лауш из Бањалуке, 21.јуна 2012. године, у намјери да прибави имовинску користи Кузмановићу, прекорачио границе овлашћења и потписао Одлуку о продаји дијела имовине по мањој вриједности од стварне.

Кузмановић је на основу уговора о купопродаји за накретнину требао да уплати око 849.800 КМ, што није уплатио, а процјеном вјештака грађевинске струке стварна виједност имовине је 2.719.360 КМ, за колико је и стекао противправну имовинску корист.

Извршеним кривичним дјелом Сладојевић је оштетио мање акционаре предузећа за поменути износ.

Поред наведеног, Сладојевић се сумњичи да је извршио и кривично дјело оштећење или повлашћивање повјерилаца јер је закључивањем уговора са Кузмановићем, сву имовину предузећа продао истом, за поменути износ, који до данас није уплаћен и поменутом продајом изворе прихода које је фабрика имала по основу закупа пренио Кузмановићи, чиме је онемогућио повјериоце да наплате своја потраживања, Пореску управу РС, Град Бањалуку, Управу за индиректно опорезивање и раднике који су на основу правоснажних исправа извршили блокаду жиро рачуна.

Ловрић се да је у својству већинског акционара фабрике из Бањалуке, користећи положај зависности и надређености у односу на директора Сладојевића, утицао да он донесе одлуку о продаји имовине и да закључи уговор о купопродаји по цијени која је нижа у односу на стварну, а која ни као таква није исплаћена.

Кузмановић и Ловрић се такође сумњиче, да су кредит у износу од 200.000 КМ који је био намјењен за реновирање просторија унутар фабрике, искористили супротно од намјене, чиме су извршили и кривично дјело обмана при добијању кредита.

“Све даље мјере и радње према лицима, вршиће се у консултацији и по инструкцији поступајућег тужиоца Окружног тужилаштва Бањалука”, навели су у ЦЈБ Бањалука.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар