Malverzacije u 'Kožari' - uzeli 2,7 miliona KM

Banjalučka krim policija danas je uhapsila S.S.(48), G.L.(52) i N.K.(53), svi iz Banjaluke, zbog krivičnog djela iz oblasti privrede i platnog prometa.

Republika Srpska 20.07.2016 | 19:28
Malverzacije u 'Kožari' - uzeli 2,7 miliona KM
Kako “Nezavisne” saznaju uhapšeni su Stevo Sladojević, Gostimir Lovrić i Neđo Kuzmanović.

Naime, Sladojević se sumnjiči da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja na način da je u svojstvu predsjednika Upravnog odbora i direktora Fabrike kože Lauš iz Banjaluke, 21.juna 2012. godine, u namjeri da pribavi imovinsku koristi Kuzmanoviću, prekoračio granice ovlašćenja i potpisao Odluku o prodaji dijela imovine po manjoj vrijednosti od stvarne.

Kuzmanović je na osnovu ugovora o kupoprodaji za nakretninu trebao da uplati oko 849.800 KM, što nije uplatio, a procjenom vještaka građevinske struke stvarna vijednost imovine je 2.719.360 KM, za koliko je i stekao protivpravnu imovinsku korist.

Izvršenim krivičnim djelom Sladojević je oštetio manje akcionare preduzeća za pomenuti iznos.

Pored navedenog, Sladojević se sumnjiči da je izvršio i krivično djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca jer je zaključivanjem ugovora sa Kuzmanovićem, svu imovinu preduzeća prodao istom, za pomenuti iznos, koji do danas nije uplaćen i pomenutom prodajom izvore prihoda koje je fabrika imala po osnovu zakupa prenio Kuzmanovići, čime je onemogućio povjerioce da naplate svoja potraživanja, Poresku upravu RS, Grad Banjaluku, Upravu za indirektno oporezivanje i radnike koji su na osnovu pravosnažnih isprava izvršili blokadu žiro računa.

Lovrić se da je u svojstvu većinskog akcionara fabrike iz Banjaluke, koristeći položaj zavisnosti i nadređenosti u odnosu na direktora Sladojevića, uticao da on donese odluku o prodaji imovine i da zaključi ugovor o kupoprodaji po cijeni koja je niža u odnosu na stvarnu, a koja ni kao takva nije isplaćena.

Kuzmanović i Lovrić se takođe sumnjiče, da su kredit u iznosu od 200.000 KM koji je bio namjenjen za renoviranje prostorija unutar fabrike, iskoristili suprotno od namjene, čime su izvršili i krivično djelo obmana pri dobijanju kredita.

“Sve dalje mjere i radnje prema licima, vršiće se u konsultaciji i po instrukciji postupajućeg tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka”, naveli su u CJB Banjaluka.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar