Анализа: Шта може да промени Миодраг Божовић?!

Игра Црвене звезде у двомечу са Валетом не улива наду, а времена за промене нема много.

Фудбал 20.07.2016 | 23:30
Анализа: Шта може да промени Миодраг Божовић?!
Тим који жели да игра у Лиги шампиона, па и Лиги Европе, не сме себи да дозволи да се мучи у двомечу против ривала са Малте.

Јесте да "данас сви играју фудбал" и да су репрезентације Исланда и Велса дале најбољи пример тога на минулом Европском првенству, али не треба баш претеривати.

Када је у питању Валета, тим који је Црвена звезда елиминисала у другом колу квалификација за Лигу шампиона, јасно је да се по много чему налазе далеко иза црвено-белих. Видело се то по двоструких 2:1, али не и по начину игре. Због тога су и забринути навијачи црвено-белих, а вероватно и стручни штаб предвођен Миодрагом Божовићем.

Звезда је у обе утакмице губила и показала изузетно рањиву одбрану. У нападу је ситуација доста боља, ипак, такође далеко од жељене.

Уго Вијеира још од завршних утакмица прошле сезоне не личи на оног играча који је постигао 20 погодака, а испод свог нивоа су и Мичел Доналд, Дамијен Ле Талек, Александар Луковић и Луис Ибањез.

Све су то играчи од којих се, уз и даље расположеног Александра Катаија, очекивало да највише "повуку" и олакшају процес прилагођавања новопридошлим странцима - Фибелу, Канги, Моучеу и Руизу, међутим, делује да ће бити потребно још неко време да се екипа уигра. Само да, као прошле сезоне, не буде прекасно...

Утакмица са Лудогорецом у 3. колу квалификација за Лигу шампиона игра се наредног уторка (21 по локалном, 20 по нашем времену) у Разграду, а пре тога црвено-беле чека премијера на домаћој сцени.

У петак (20.00) на стадион Рајко Митић долази повратник у суперлигашки ранг, Напредак из Крушевца, и та утакмица морала би да буде искоришћена више као тренинг пред пут у Бугарску, него као пука борба за бодове.

Шта, међутим, може да промени Миодраг Божовић у свом тиму?

Јасно је уочљиво да су критичне позиције десни бек, штопер и центарфор, док на средини трио Ле Талек - Доналд - Канга беспотребно ствара гужву, практично се отимајући за лопту приликом организације напада.

Кружи мишљење да би требало вратити Ле Талека назад, на место штопера уз Томаса Фибела, а у везни ред убацити Срђана Плавшића, који би дао ширину и продорност у нападу.

Када је у питању десни бек, Милош Цветковић је превише оријентисан на одбрану и готово да нема утицај у Звездиним нападима, али још није извесно када ће се Марко Петковић вратити у стартну поставу. Званично, и даље је ровит од повреде зглоба добијене у последњем колу прошле сезоне.

Због добрих дефанзивних карактеристика, али и брзине, као и дисциплине у игри, можда би нову улогу, бар на привремено, могао да добије Славољуб Срнић.

Уго Вијеира је већи део прошле сезоне био водећи стрелац лиге, међутим, делује као да и даље жали што га је у финишу престигао Александар Катаи. Или жали што (још) није напустио црвено-беле зарад богатијег уговора?

Португалац на терену одаје утисак отуђености од саиграча, а то се најбоље могло видети у првом полувремену реванша са Валетом, када је одлучио да сам заврши опасан напад, иако је на левој страни имао боље позиционираног Катаија. Јасно је да је Вијеира "гладан" голова, ипак, не би смео лични мотив да стави испред тимског.

У обе утакмице са Малтежанима, Божовић га је заменио и увео Предрага Сикимића, који се на Малти одужио голом, а у Београду је унео мало живости у игру. Можда је сада дошао тренутак да искусни нападач добије прилику од првог минута или да, можда, црвено-бели заиграју са "лажном деветком", ослањајући се на креативност Канге и Катаија у средини, а продорност Плавшића и Моучеа по крилима?

Извесније је, ипак, да ће српски шампион у Разграду више рачуна водити о одбрани свог гола, па неће бити изненађење ако се Славољуб Срнић врати у стартну поставу, а Пабло Моуче на клупу. А, можда се и оствари претходно поменута прекоманда Срнића у дефанзивну линију.

У сваком случају, за утакмицу у Разграду нешто ће морати да се промени када су у питању прва два овосезонска издања, а навијачи Црвене звезде надају се да тренер Божовић има решење.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар