Analiza: Šta može da promeni Miodrag Božović?!

Igra Crvene zvezde u dvomeču sa Valetom ne uliva nadu, a vremena za promene nema mnogo.

Fudbal 20.07.2016 | 23:30
Analiza: Šta može da promeni Miodrag Božović?!
Tim koji želi da igra u Ligi šampiona, pa i Ligi Evrope, ne sme sebi da dozvoli da se muči u dvomeču protiv rivala sa Malte.

Jeste da "danas svi igraju fudbal" i da su reprezentacije Islanda i Velsa dale najbolji primer toga na minulom Evropskom prvenstvu, ali ne treba baš preterivati.

Kada je u pitanju Valeta, tim koji je Crvena zvezda eliminisala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, jasno je da se po mnogo čemu nalaze daleko iza crveno-belih. Videlo se to po dvostrukih 2:1, ali ne i po načinu igre. Zbog toga su i zabrinuti navijači crveno-belih, a verovatno i stručni štab predvođen Miodragom Božovićem.

Zvezda je u obe utakmice gubila i pokazala izuzetno ranjivu odbranu. U napadu je situacija dosta bolja, ipak, takođe daleko od željene.

Ugo Vijeira još od završnih utakmica prošle sezone ne liči na onog igrača koji je postigao 20 pogodaka, a ispod svog nivoa su i Mičel Donald, Damijen Le Talek, Aleksandar Luković i Luis Ibanjez.

Sve su to igrači od kojih se, uz i dalje raspoloženog Aleksandra Kataija, očekivalo da najviše "povuku" i olakšaju proces prilagođavanja novopridošlim strancima - Fibelu, Kangi, Moučeu i Ruizu, međutim, deluje da će biti potrebno još neko vreme da se ekipa uigra. Samo da, kao prošle sezone, ne bude prekasno...

Utakmica sa Ludogorecom u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igra se narednog utorka (21 po lokalnom, 20 po našem vremenu) u Razgradu, a pre toga crveno-bele čeka premijera na domaćoj sceni.

U petak (20.00) na stadion Rajko Mitić dolazi povratnik u superligaški rang, Napredak iz Kruševca, i ta utakmica morala bi da bude iskorišćena više kao trening pred put u Bugarsku, nego kao puka borba za bodove.

Šta, međutim, može da promeni Miodrag Božović u svom timu?

Jasno je uočljivo da su kritične pozicije desni bek, štoper i centarfor, dok na sredini trio Le Talek - Donald - Kanga bespotrebno stvara gužvu, praktično se otimajući za loptu prilikom organizacije napada.

Kruži mišljenje da bi trebalo vratiti Le Taleka nazad, na mesto štopera uz Tomasa Fibela, a u vezni red ubaciti Srđana Plavšića, koji bi dao širinu i prodornost u napadu.

Kada je u pitanju desni bek, Miloš Cvetković je previše orijentisan na odbranu i gotovo da nema uticaj u Zvezdinim napadima, ali još nije izvesno kada će se Marko Petković vratiti u startnu postavu. Zvanično, i dalje je rovit od povrede zgloba dobijene u poslednjem kolu prošle sezone.

Zbog dobrih defanzivnih karakteristika, ali i brzine, kao i discipline u igri, možda bi novu ulogu, bar na privremeno, mogao da dobije Slavoljub Srnić.

Ugo Vijeira je veći deo prošle sezone bio vodeći strelac lige, međutim, deluje kao da i dalje žali što ga je u finišu prestigao Aleksandar Katai. Ili žali što (još) nije napustio crveno-bele zarad bogatijeg ugovora?

Portugalac na terenu odaje utisak otuđenosti od saigrača, a to se najbolje moglo videti u prvom poluvremenu revanša sa Valetom, kada je odlučio da sam završi opasan napad, iako je na levoj strani imao bolje pozicioniranog Kataija. Jasno je da je Vijeira "gladan" golova, ipak, ne bi smeo lični motiv da stavi ispred timskog.

U obe utakmice sa Maltežanima, Božović ga je zamenio i uveo Predraga Sikimića, koji se na Malti odužio golom, a u Beogradu je uneo malo živosti u igru. Možda je sada došao trenutak da iskusni napadač dobije priliku od prvog minuta ili da, možda, crveno-beli zaigraju sa "lažnom devetkom", oslanjajući se na kreativnost Kange i Kataija u sredini, a prodornost Plavšića i Moučea po krilima?

Izvesnije je, ipak, da će srpski šampion u Razgradu više računa voditi o odbrani svog gola, pa neće biti iznenađenje ako se Slavoljub Srnić vrati u startnu postavu, a Pablo Mouče na klupu. A, možda se i ostvari prethodno pomenuta prekomanda Srnića u defanzivnu liniju.

U svakom slučaju, za utakmicu u Razgradu nešto će morati da se promeni kada su u pitanju prva dva ovosezonska izdanja, a navijači Crvene zvezde nadaju se da trener Božović ima rešenje.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar