Путина забрињава јачање рубље

Предсједник Русије Владимир Путин позвао је владу у Москви да размотри тренд јачања рубље и начине за уравнотежење државног буџета.

Свијет 20.07.2016 | 15:52
Путина забрињава јачање рубље
"Помно пратитимо ситуацију у економији и свјесни смо јачања националне валуте. Рубља јача упркос цјеновној волатилности на тржиштима сировина. Свакако да морамо размишљати о томе како ћемо и шта чинити са овим факторима у блиској будућности", изјавио је Путин.

Истовремено, руски премијер Дмитриј Медведев каже да се буџетом владе за 2016. годину подржава сектор реалне привреде, као што су мала и средња предузећа, али и извоз производа из ненафтних сектора.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да је равнотежа неопходна како би се избјегло пружање прекомјерне подршке једном сектору руске економије на уштрб другог.

"Генерално гледано, јачање рубље има позитивне аспекте, али са друге тачке гледишта, оно захтјева извјесне мере према секторима који су извозно оријентисани", навео је Песков.

Рубља је ове године ојачала за 17 одсто, а у првих шест мјесеци је достигла више рекордних нивоа.

Јачање рубље би, међутим, могло да има негативан утицај на приходе од нафте и гаса, односно на руски буџет, што значи да би додатна потрошња Резервног фонда могла бити неопходна, наводи РТ.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цица

20.07.2016 15:39

Зив био.Да ти Господ Бог подари дуг и здрав зивот.И твојој породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

20.07.2016 17:53

Ти из бједе и прљавшвине неможеш изаћи никад свој народ али важно је да ти имаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2016 12:24

Додје себи, лупи главом о зид, не лупетај