Putina zabrinjava jačanje rublje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je vladu u Moskvi da razmotri trend jačanja rublje i načine za uravnoteženje državnog budžeta.

Svijet 20.07.2016 | 15:52
Putina zabrinjava jačanje rublje
"Pomno pratitimo situaciju u ekonomiji i svjesni smo jačanja nacionalne valute. Rublja jača uprkos cjenovnoj volatilnosti na tržištima sirovina. Svakako da moramo razmišljati o tome kako ćemo i šta činiti sa ovim faktorima u bliskoj budućnosti", izjavio je Putin.

Istovremeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev kaže da se budžetom vlade za 2016. godinu podržava sektor realne privrede, kao što su mala i srednja preduzeća, ali i izvoz proizvoda iz nenaftnih sektora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je ravnoteža neophodna kako bi se izbjeglo pružanje prekomjerne podrške jednom sektoru ruske ekonomije na uštrb drugog.

"Generalno gledano, jačanje rublje ima pozitivne aspekte, ali sa druge tačke gledišta, ono zahtjeva izvjesne mere prema sektorima koji su izvozno orijentisani", naveo je Peskov.

Rublja je ove godine ojačala za 17 odsto, a u prvih šest mjeseci je dostigla više rekordnih nivoa.

Jačanje rublje bi, međutim, moglo da ima negativan uticaj na prihode od nafte i gasa, odnosno na ruski budžet, što znači da bi dodatna potrošnja Rezervnog fonda mogla biti neophodna, navodi RT.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cica

20.07.2016 15:39

Ziv bio.Da ti Gospod Bog podari dug i zdrav zivot.I tvojoj porodici.

ODGOVORITE
Name

Kobac

20.07.2016 17:53

Ti iz bjede i prljavšvine nemožeš izaći nikad svoj narod ali važno je da ti imaš

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2016 12:24

Dodje sebi, lupi glavom o zid, ne lupetaj