Нови градски парк за све генерације

Изградњом храма Васкрсења Господњег у центру града, Српчани су остали без јединог и омиљеног градског парка за који их вежу лијепе успомене, поготово, оне из младости. Прелијепа црква византијског стила, која је у завршној фази изградње, представља велико духовно и вјерско знамење са којим се градјани ове општине поносе.

Република Српска 20.07.2016 | 15:20
Нови градски парк за све генерације
А да Србац не остане без „плућа града“ потрудила се општинска управа која приводи крају пројекат изградње новог градског парка који ће својом љепотом, еколошким и градјевинским рјешењима и садржајима бити заиста омиљени кутак за све генерације, како за одмор, тако и за рекреацију.

Након што је обављено насипање и равнање земљишта, на локацији од 3000 метара квадратних, засадјено је више стотина парковског и другог украсног дрвећа, изградјене стазе, подигнута јавна чесма, насрешница и припремљен терен за одбојку. Дрвопрерадјивачка фирма „Енса БиХ“ из Пријебљега донирала је подлогу од малча, материјала који се користи у воћњацима, цвјетњацима и парковима за уредјење дјечијих игралишта, трим стаза и слично. Тиме је побољшан визуелни изглед простора, врши неутрализација корова, чува влага и побољшава плодност и здравствено стање тла.

„Вријеме трајања малча је пет година, а производи се од букве, јеле, смрече и љуске љешњака у разним бојама“, каже представница фирме „Енса БиХ“ Сања Јунгић. Она додаје да се у овом предузећу може набавити у шест различитих боја. Материјал се фарба оригиналним бојама које не изазивају никакву штету биљкама или земљишту.



Начелник општине Србац Драго Ћирић каже да свака власт иза себе треба и мора оставити нешто трајно за генерације које долазе.

„Општина је у овај пројекат инвестирала свега 20 хиљада марака, а остало су донације, помоћ фирми и добрих људи који су имали велико разумјевање за овај подухват. Идејно рјешење за нови парк, који ће готово свакодневно бити на располагању полазницима Дјечијег вртића `Наша радост` и чланова Удружења родитеља дјеце са посебним потребама `Извор`, дали су општински урбанисти и архитекти. Играчке за дјечије играонице донирао је начелник пријатељске општине Новогродјец Роберт Релиха из Пољске“, каже начелник Српца Драго Ћирић.

До првог септембра, додаје он, поставиће се клубе у парку, те спомен-биста прослављеном ТВ и филском глумцу Угљеши Којадиновићу по коме ће парк добити име. Којадиновић је родјен у Гламочанима код Српца, гдје је након преране смрти у 46. години и сахрањен.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Српцанин

20.07.2016 13:31

Јебли те Пољаци,јел их морас сваки пут споменути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српцанка

20.07.2016 14:08

Па донирајте Ви господине па це и Вас поменути.Ко год показе добру вољу и помогне у овом теском времену треба га поменути.