Novi gradski park za sve generacije

Izgradnjom hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru grada, Srpčani su ostali bez jedinog i omiljenog gradskog parka za koji ih vežu lijepe uspomene, pogotovo, one iz mladosti. Prelijepa crkva vizantijskog stila, koja je u završnoj fazi izgradnje, predstavlja veliko duhovno i vjersko znamenje sa kojim se gradjani ove opštine ponose.

Republika Srpska 20.07.2016 | 15:20
Novi gradski park za sve generacije
A da Srbac ne ostane bez „pluća grada“ potrudila se opštinska uprava koja privodi kraju projekat izgradnje novog gradskog parka koji će svojom ljepotom, ekološkim i gradjevinskim rješenjima i sadržajima biti zaista omiljeni kutak za sve generacije, kako za odmor, tako i za rekreaciju.

Nakon što je obavljeno nasipanje i ravnanje zemljišta, na lokaciji od 3000 metara kvadratnih, zasadjeno je više stotina parkovskog i drugog ukrasnog drveća, izgradjene staze, podignuta javna česma, nasrešnica i pripremljen teren za odbojku. Drvopreradjivačka firma „Ensa BiH“ iz Prijebljega donirala je podlogu od malča, materijala koji se koristi u voćnjacima, cvjetnjacima i parkovima za uredjenje dječijih igrališta, trim staza i slično. Time je poboljšan vizuelni izgled prostora, vrši neutralizacija korova, čuva vlaga i poboljšava plodnost i zdravstveno stanje tla.

„Vrijeme trajanja malča je pet godina, a proizvodi se od bukve, jele, smreče i ljuske lješnjaka u raznim bojama“, kaže predstavnica firme „Ensa BiH“ Sanja Jungić. Ona dodaje da se u ovom preduzeću može nabaviti u šest različitih boja. Materijal se farba originalnim bojama koje ne izazivaju nikakvu štetu biljkama ili zemljištu.



Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić kaže da svaka vlast iza sebe treba i mora ostaviti nešto trajno za generacije koje dolaze.

„Opština je u ovaj projekat investirala svega 20 hiljada maraka, a ostalo su donacije, pomoć firmi i dobrih ljudi koji su imali veliko razumjevanje za ovaj poduhvat. Idejno rješenje za novi park, koji će gotovo svakodnevno biti na raspolaganju polaznicima Dječijeg vrtića `Naša radost` i članova Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama `Izvor`, dali su opštinski urbanisti i arhitekti. Igračke za dječije igraonice donirao je načelnik prijateljske opštine Novogrodjec Robert Reliha iz Poljske“, kaže načelnik Srpca Drago Ćirić.

Do prvog septembra, dodaje on, postaviće se klube u parku, te spomen-bista proslavljenom TV i filskom glumcu Uglješi Kojadinoviću po kome će park dobiti ime. Kojadinović je rodjen u Glamočanima kod Srpca, gdje je nakon prerane smrti u 46. godini i sahranjen.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srpcanin

20.07.2016 13:31

Jebli te Poljaci,jel ih moras svaki put spomenuti

ODGOVORITE
Name

Srpcanka

20.07.2016 14:08

Pa donirajte Vi gospodine pa ce i Vas pomenuti.Ko god pokaze dobru volju i pomogne u ovom teskom vremenu treba ga pomenuti.