Референдум није у спору са Уставом БиХ

Предсједник НДП-а Драган Чавић пренио је данас шефу Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатану Муру да у референдумском питању, када је ријеч о Дану Републике, нема елемената који су спорни са Уставом БиХ.

Република Српска 20.07.2016 | 12:30
Референдум није у спору са Уставом БиХ
"Питање је усмјерено искључиво на датум и празник, а не на било какву класификацију или статусна питања Уставног суда БиХ", рекао је Чавић новинарима у Бањалуци након састанка са Муром.

Чавић је рекао да је на састанку било ријечи и о питању релевантности пописа становништва у БиХ, те да је Мура упознао да је Народна скупштина Републике Српске усвојила закон којим ће се утврдити методологија и коначни пописни резултати Српске.

Он каже да је са Муром разговарао и о питању језика у школама у Републици Српској и одбијању бошњачке дјеце да учествују у настави, истакавши да постоји уставни оквир у којем треба тражити рјешење.

"Та тема је стављена у политички контекст и направила проблем за који треба тражити рјешење. Неприхвтаљиво је да дјеца по било ком основу не извршавају уставну обавезу, а то је да свако има право на основно образовање", рекао је Чавић.

Током разговора о предстојећим локалним изборима у БиХ, Чавић и Мур су изразили очекивање да ће они бити одржани у оквиру норми које уважава и примјењује ОЕБС.

Предсједник НДП-а указао је на потребу да предстојеће изборе надгледају независна тијела и да више мисија прате изборе у БиХ.

"Посебно сам сугерисао члановима ОЕБС-а да обрате пажњу на унос података из записника градских и општинских изборних комисија са бирачких мјеста у сервер Централне изборне комисије, јер ту има највише простора за разне махинације", рекао је Чавић.

Када је ријеч о референдуму о Дану Републике, Мур је рекао да је референдум демократски механизам, али да се морају поштовати и судске одлуке.

Он је навео да референдум није конкретна надлежност Мисије ОЕБС-а.

Мур је рекао да ће ОЕБС радити мониторинг у БиХ током избора, те да ће концентрисати своје снаге заједно са међународним партнерима у одређеним општинама и градовима.

"Локални избори су важни, јер је то могућност за народ да демократским путем покаже своје интересе", рекао је Мур и додао да је ОЕБС-у, као неутралној мисији, важно да са свим страначким лидерима разговара о свим важним темама.

Извор: СРНА

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тб-бих

20.07.2016 11:11

Ја не знам да ли су српски политицари свјесни да сваким својим потезом урусавају Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДСX

20.07.2016 11:39

Ево један приједлог из Федерације : ајмо расписат референдум на нивоу дрзаве да свим политицарима плата не смије бит веца од три просјецне на нивоу дрзаве (знаци око 830 x 3 КМ). Како бисмо ми добро зивјели....

Name

Ангела Меркел

20.07.2016 12:44

А Засто плата несмије бити веца од три просјецне?

Name

раде

20.07.2016 12:19

Лијепо је видити да дипломирани економиста казе да реферндум није у супротности са уставом БХ. Посто је сигурно да це босњаци (а мозда и Хрвати) који сједе у Народној скупстини РС улозити приговор, ја бих то ипак оставио Уставном суду гдје сједе дипломирани правници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајебант

20.07.2016 13:06

Политичари из РС-а ће ускоро почети са причом како Референдум не треба. Само чекам кад ће се то десити. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

20.07.2016 13:57

А стацемо са куповином гласова за 50 марки (мање, висе) приколица дрва и остала лакрдија ко це то да контролисе

ОДГОВОРИТЕ