Referendum nije u sporu sa Ustavom BiH

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić prenio je danas šefu Misije OEBS-a u BiH DŽonatanu Muru da u referendumskom pitanju, kada je riječ o Danu Republike, nema elemenata koji su sporni sa Ustavom BiH.

Republika Srpska 20.07.2016 | 12:30
Referendum nije u sporu sa Ustavom BiH
"Pitanje je usmjereno isključivo na datum i praznik, a ne na bilo kakvu klasifikaciju ili statusna pitanja Ustavnog suda BiH", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Murom.

Čavić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o pitanju relevantnosti popisa stanovništva u BiH, te da je Mura upoznao da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon kojim će se utvrditi metodologija i konačni popisni rezultati Srpske.

On kaže da je sa Murom razgovarao i o pitanju jezika u školama u Republici Srpskoj i odbijanju bošnjačke djece da učestvuju u nastavi, istakavši da postoji ustavni okvir u kojem treba tražiti rješenje.

"Ta tema je stavljena u politički kontekst i napravila problem za koji treba tražiti rješenje. Neprihvtaljivo je da djeca po bilo kom osnovu ne izvršavaju ustavnu obavezu, a to je da svako ima pravo na osnovno obrazovanje", rekao je Čavić.

Tokom razgovora o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Čavić i Mur su izrazili očekivanje da će oni biti održani u okviru normi koje uvažava i primjenjuje OEBS.

Predsjednik NDP-a ukazao je na potrebu da predstojeće izbore nadgledaju nezavisna tijela i da više misija prate izbore u BiH.

"Posebno sam sugerisao članovima OEBS-a da obrate pažnju na unos podataka iz zapisnika gradskih i opštinskih izbornih komisija sa biračkih mjesta u server Centralne izborne komisije, jer tu ima najviše prostora za razne mahinacije", rekao je Čavić.

Kada je riječ o referendumu o Danu Republike, Mur je rekao da je referendum demokratski mehanizam, ali da se moraju poštovati i sudske odluke.

On je naveo da referendum nije konkretna nadležnost Misije OEBS-a.

Mur je rekao da će OEBS raditi monitoring u BiH tokom izbora, te da će koncentrisati svoje snage zajedno sa međunarodnim partnerima u određenim opštinama i gradovima.

"Lokalni izbori su važni, jer je to mogućnost za narod da demokratskim putem pokaže svoje interese", rekao je Mur i dodao da je OEBS-u, kao neutralnoj misiji, važno da sa svim stranačkim liderima razgovara o svim važnim temama.

Izvor: SRNA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tb-bih

20.07.2016 11:11

Ja ne znam da li su srpski politicari svjesni da svakim svojim potezom urusavaju Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

DSX

20.07.2016 11:39

Evo jedan prijedlog iz Federacije : ajmo raspisat referendum na nivou drzave da svim politicarima plata ne smije bit veca od tri prosjecne na nivou drzave (znaci oko 830 x 3 KM). Kako bismo mi dobro zivjeli....

Name

Angela Merkel

20.07.2016 12:44

A Zasto plata nesmije biti veca od tri prosjecne?

Name

rade

20.07.2016 12:19

Lijepo je viditi da diplomirani ekonomista kaze da referndum nije u suprotnosti sa ustavom BH. Posto je sigurno da ce bosnjaci (a mozda i Hrvati) koji sjede u Narodnoj skupstini RS uloziti prigovor, ja bih to ipak ostavio Ustavnom sudu gdje sjede diplomirani pravnici

ODGOVORITE
Name

Zajebant

20.07.2016 13:06

Političari iz RS-a će uskoro početi sa pričom kako Referendum ne treba. Samo čekam kad će se to desiti. Hahaha

ODGOVORITE
Name

virus

20.07.2016 13:57

A stacemo sa kupovinom glasova za 50 marki (manje, vise) prikolica drva i ostala lakrdija ko ce to da kontrolise

ODGOVORITE