Странци покушавају фингирати податке?

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић упозорио је на сумњив рад међународних експерата који покушавају фингирати податке из постпописне анкете, односно контролног пописа и указао да се на овакав начин руши комплетан статистички систем у БиХ.

Република Српска 20.07.2016 | 10:20
Странци покушавају фингирати податке?
Попић је навео да су резултати контролног пописа, који је проведен у новембру 2013. године, односно мјесец дана након главног пописа, показали да више од 10 одсто људи нема на адреси на којима су наводно били у току пописа.

"Само 15 дана послије пописа свима који су радили на попису било је јасно да имамо одступања између 10 и 15 одсто од стварног стања", рекао је Попић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, начином на који раде међународни експерти оправдавају досадашње дјеловање тима Међународне мониторинг мисије /ИМО/ који је, такође, временом мијењао приступ обради података.

"ИМО тим је од почетног истицања превеликог броја пописаних у односу на стварно стање отишао у крајност оправдавања метода којима се и лица која нису стални становници укључују у укупан број становника", навео је Попић.

Он је упозорио да, ако буде настављен овакав рад међународних експерата и ИМО тима, који је потпуно у супротности са међународним статистичким правилима и Законом о попису, биће доведени у питање сви подаци које статистичке институције производе од оснивања, јер су фингирани пописни подаци у колизији и са њима и са стварношћу.

Попић каже да је проблем настао јер су подаци пописа обрађени према методологији коју је самоиницијативно и незаконито наметнуо директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, чиме се урушава цјелокупан статистички систем у БиХ.

"Таквим начином обраде података избјегнуто је упоређивање пописних података са постојећим базама и другим изворима, чиме би се доказала велика одступања и лажирања у попису", указује Попић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поновио је да ће коначна евалуација пописа бити урађена тек када буде завршен процес који иде након објаве резултата пописа.

"Стручњаци ИМО ће у наредним мјесецима спроводити провјеру и верификацију цијелог процеса, почевши од спровођења пописа до објаве резултата. Најраније у септембру или октобру можемо очекивати налазе провјере", рекао је Вигемарк за "Глас Српске".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон који омогућава Заводу за статистику Републике Српске да објави резултате пописа за Српску.

Извор: СРНА/Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кики

20.07.2016 08:31

Ал тако је на све стране..ја знам 30 Срба у граду сто су се пописали и отисли..Они би требали бити резидентни. Ако се буде све претресало још ће бити горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кики

20.07.2016 11:14

Политицари праве помутњу медју становниством БиХ. Сви градјани који су родјени у БиХ су њени резидентни становници. Која глупост гдје се ко налази. БиХ је признала двојно дрзављанство и према томе градјани зиве тамо гдје им је боле и гдје имају перспективу. Ста је политицка елита мислила да це народ дрзати у својим торовима, они це се богатити у име народа, а да народ гладује и цркаје. То господо политицари избите из главе, мора неко остати да и вас процесуира.

Name

за ре кики

24.07.2016 08:01

Браво! Свака Вам цаст за коментар,све је бас тако.Само ми није јасно,одакле ово ривалство,нетрпељивост неких који су "овде" према онима који су "тамо" и то из народа.Разумео бих да то потице од неких који би да манипулису нецијим главама али да народ осеца антипатије према народу, е то није у реду и то мора престати.Свако не слагање народа (свих народа) прави простор за јос веце манипулације.

Name

уживајте

20.07.2016 08:53

Док вам вође љетују по егзотичним дестинацијама ето имате се и ви чиме забављати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

20.07.2016 09:46

Како смо паметни ми све знамо остали су нулла зато смо и водеца економија у региону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

20.07.2016 11:21

Цијели свијет је против нас... одлучујући фактор на свјетској сцени моћних...република српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2016 13:03

Робину уду, колико ти и теби слични не могу гледати да постоји Република Српска, толико је ми волимо јер смо дио своје младости и животе дали за њу.

ОДГОВОРИТЕ