Stranci pokušavaju fingirati podatke?

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić upozorio je na sumnjiv rad međunarodnih eksperata koji pokušavaju fingirati podatke iz postpopisne ankete, odnosno kontrolnog popisa i ukazao da se na ovakav način ruši kompletan statistički sistem u BiH.

Republika Srpska 20.07.2016 | 10:20
Stranci pokušavaju fingirati podatke?
Popić je naveo da su rezultati kontrolnog popisa, koji je proveden u novembru 2013. godine, odnosno mjesec dana nakon glavnog popisa, pokazali da više od 10 odsto ljudi nema na adresi na kojima su navodno bili u toku popisa.

"Samo 15 dana poslije popisa svima koji su radili na popisu bilo je jasno da imamo odstupanja između 10 i 15 odsto od stvarnog stanja", rekao je Popić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, načinom na koji rade međunarodni eksperti opravdavaju dosadašnje djelovanje tima Međunarodne monitoring misije /IMO/ koji je, takođe, vremenom mijenjao pristup obradi podataka.

"IMO tim je od početnog isticanja prevelikog broja popisanih u odnosu na stvarno stanje otišao u krajnost opravdavanja metoda kojima se i lica koja nisu stalni stanovnici uključuju u ukupan broj stanovnika", naveo je Popić.

On je upozorio da, ako bude nastavljen ovakav rad međunarodnih eksperata i IMO tima, koji je potpuno u suprotnosti sa međunarodnim statističkim pravilima i Zakonom o popisu, biće dovedeni u pitanje svi podaci koje statističke institucije proizvode od osnivanja, jer su fingirani popisni podaci u koliziji i sa njima i sa stvarnošću.

Popić kaže da je problem nastao jer su podaci popisa obrađeni prema metodologiji koju je samoinicijativno i nezakonito nametnuo direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, čime se urušava cjelokupan statistički sistem u BiH.

"Takvim načinom obrade podataka izbjegnuto je upoređivanje popisnih podataka sa postojećim bazama i drugim izvorima, čime bi se dokazala velika odstupanja i lažiranja u popisu", ukazuje Popić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark ponovio je da će konačna evaluacija popisa biti urađena tek kada bude završen proces koji ide nakon objave rezultata popisa.

"Stručnjaci IMO će u narednim mjesecima sprovoditi provjeru i verifikaciju cijelog procesa, počevši od sprovođenja popisa do objave rezultata. Najranije u septembru ili oktobru možemo očekivati nalaze provjere", rekao je Vigemark za "Glas Srpske".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon koji omogućava Zavodu za statistiku Republike Srpske da objavi rezultate popisa za Srpsku.

Izvor: SRNA/Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kiki

20.07.2016 08:31

Al tako je na sve strane..ja znam 30 Srba u gradu sto su se popisali i otisli..Oni bi trebali biti rezidentni. Ako se bude sve pretresalo još će biti gore.

ODGOVORITE
Name

re kiki

20.07.2016 11:14

Politicari prave pomutnju medju stanovnistvom BiH. Svi gradjani koji su rodjeni u BiH su njeni rezidentni stanovnici. Koja glupost gdje se ko nalazi. BiH je priznala dvojno drzavljanstvo i prema tome gradjani zive tamo gdje im je bole i gdje imaju perspektivu. Sta je politicka elita mislila da ce narod drzati u svojim torovima, oni ce se bogatiti u ime naroda, a da narod gladuje i crkaje. To gospodo politicari izbite iz glave, mora neko ostati da i vas procesuira.

Name

za re kiki

24.07.2016 08:01

Bravo! Svaka Vam cast za komentar,sve je bas tako.Samo mi nije jasno,odakle ovo rivalstvo,netrpeljivost nekih koji su "ovde" prema onima koji su "tamo" i to iz naroda.Razumeo bih da to potice od nekih koji bi da manipulisu necijim glavama ali da narod oseca antipatije prema narodu, e to nije u redu i to mora prestati.Svako ne slaganje naroda (svih naroda) pravi prostor za jos vece manipulacije.

Name

uživajte

20.07.2016 08:53

Dok vam vođe ljetuju po egzotičnim destinacijama eto imate se i vi čime zabavljati

ODGOVORITE
Name

TRN

20.07.2016 09:46

Kako smo pametni mi sve znamo ostali su nulla zato smo i vodeca ekonomija u regionu

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

20.07.2016 11:21

Cijeli svijet je protiv nas... odlučujući faktor na svjetskoj sceni moćnih...republika srpska.

ODGOVORITE
Name

ре

20.07.2016 13:03

Робину уду, колико ти и теби слични не могу гледати да постоји Република Српска, толико је ми волимо јер смо дио своје младости и животе дали за њу.

ODGOVORITE