Миланска „вертикална шума“ награђена као најиновативнија

Стамбени небодери, познати као „милански близанци“, "Босцо Вертицале" (Вертикална шума), популарни по густој вегетацији на терасама, тзв. баштама на небу, добитници су награде за „Најбољу високу зграду на свету 2015“, одлучено је у САД.

Занимљивости 20.07.2016 | 08:00
Миланска „вертикална шума“ награђена као најиновативнија
ванично најиновативније зграде за свету уздижу се 116 и 76 метара, а на њима је више од 800 стабала дрвећа и 14.000 биљака које су смештене на челичним ојачаним балконима, остварење су италијанског архитекте Стефана Боерија, преноси Си-Ен-Ен.

„Изазов који смо прихватили је да дизајнирамо прототип праве градске шуме“, рекао је Стефано и додао: „Вертикална шума је домаћин више од 100 различитих врста дрвећа и биљака, а угостио је већ и око 20 различитих врста птица“.

Како се наводи, пројекат је замишљен као феномен међу градовима широм света који промовишу зелене површине.

Међутим, према истраживању обављеном у 2014, овакав начин становања би могао негативно утицати на здравље и сигурност грађана.

Још 2011. свет је обишла занимљива вест о плановима овог архитекте, са балконима пуним дрвећа и жбуња, што је донело потпуно нов приступ традиционалној идеји урбане џунгле.

Швајцарска је била лидер у коришћењу еколошких аспеката за своју инфраструктуру од 1970. са нагласком на зелене кровове, где је засађена вегетација помогла да се настани „дивљи живот“.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар