Од 2017. УЕФА покреће Балканску лигу, првак иде директно у Лигу шампиона?!

Фудбалска лига бивших југословенских република ће коначно заживети, а подржаће је УЕФА улагањем три милиона евра, сазнаје “Блиц”.

Фудбал 21.07.2016 | 00:00
Од 2017. УЕФА покреће Балканску лигу, првак иде директно у Лигу шампиона?!
Оно о чему се тихо причало на разним састанцима од Вардара до Триглава, коначно би могло да добије потврду. Фудбалска лига бивших југословенских република биће формирана од наредне сезоне, 2017/2018, сазнаје “Блиц”! После одигравања националних лига играло би се такмичење по узору на кошаркашку АБА лигу, рукометну СЕХА, ватерполо... Тиме би се подигао квалитет свих клубова, а и донео би атрактивне мечеве који би привукли навијаче, спонзоре, медије...

Први и најважнији предуслов за формирање лиге је остварен. Европска кућа фудбала ће стати иза овог првенства, подршку ће поткрепити улагањем три милиона евра, а већ сада је затворена финанијска конструкција. Оно што би додатно могло да убеди клубове да пристану на ново такмичење је проходност у Лигу шампиона. Наиме, првак овог шампионата би имао осигурано место у најјачем такмичењу.

Оно што све највише занима је колико ће која земља имати тимова у новоформираном такмичењу. Лигу би сачињавало 12 клубова, ту би Србија и Хрватска имале највише представника. Оне би дале три или четири клуба, из Босне и Херцеговине би дошла два тима, док би по једну екипу имале Словенија, Црне Гора и Македонија.

Једини потенцијални проблем би могли да буду навијачи. Познато је да присталице клубова из бивших република уопште нису у добрим односима, али би и то врло лако могло да се среди. Уосталом, исте проблеме су имали и челници кошаркашке регионалне лиге на почетку, али сада нема никаквих сукоба међу навијачима. Све је само питање воље да се то реши.

Динамо и Партизан светли примери

Колико је фудбал на овим просторима лош, сведоче резултати клубова на европској сцени. Тимови испадају у раној фази такмичења, практично се у јулу завршава њихова мисија у Европи. Светли примери су само Партизан и Динамо, који су претходних година играли групну фазу Лиге Европе и Лиге шампиона.

Извор: блиц.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хаха

21.07.2016 06:18

Боље себи да су у ноге пуцали,мада то има смисла како би другације поцео рат Уефа=Нато завади па бомбардуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

21.07.2016 06:44

Ако ово није новинарска патка, онда је добра вијест. Напокон ће народ моћи да ужива у фудбалу

ОДГОВОРИТЕ