Od 2017. UEFA pokreće Balkansku ligu, prvak ide direktno u Ligu šampiona?!

Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika će konačno zaživeti, a podržaće je UEFA ulaganjem tri miliona evra, saznaje “Blic”.

Fudbal 21.07.2016 | 00:00
Od 2017. UEFA pokreće Balkansku ligu, prvak ide direktno u Ligu šampiona?!
Ono o čemu se tiho pričalo na raznim sastancima od Vardara do Triglava, konačno bi moglo da dobije potvrdu. Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika biće formirana od naredne sezone, 2017/2018, saznaje “Blic”! Posle odigravanja nacionalnih liga igralo bi se takmičenje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA, vaterpolo... Time bi se podigao kvalitet svih klubova, a i doneo bi atraktivne mečeve koji bi privukli navijače, sponzore, medije...

Prvi i najvažniji preduslov za formiranje lige je ostvaren. Evropska kuća fudbala će stati iza ovog prvenstva, podršku će potkrepiti ulaganjem tri miliona evra, a već sada je zatvorena finanijska konstrukcija. Ono što bi dodatno moglo da ubedi klubove da pristanu na novo takmičenje je prohodnost u Ligu šampiona. Naime, prvak ovog šampionata bi imao osigurano mesto u najjačem takmičenju.

Ono što sve najviše zanima je koliko će koja zemlja imati timova u novoformiranom takmičenju. Ligu bi sačinjavalo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale najviše predstavnika. One bi dale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva tima, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

Jedini potencijalni problem bi mogli da budu navijači. Poznato je da pristalice klubova iz bivših republika uopšte nisu u dobrim odnosima, ali bi i to vrlo lako moglo da se sredi. Uostalom, iste probleme su imali i čelnici košarkaške regionalne lige na početku, ali sada nema nikakvih sukoba među navijačima. Sve je samo pitanje volje da se to reši.

Dinamo i Partizan svetli primeri

Koliko je fudbal na ovim prostorima loš, svedoče rezultati klubova na evropskoj sceni. Timovi ispadaju u ranoj fazi takmičenja, praktično se u julu završava njihova misija u Evropi. Svetli primeri su samo Partizan i Dinamo, koji su prethodnih godina igrali grupnu fazu Lige Evrope i Lige šampiona.

Izvor: blic.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Haha

21.07.2016 06:18

Bolje sebi da su u noge pucali,mada to ima smisla kako bi drugacije poceo rat Uefa=Nato zavadi pa bombarduj

ODGOVORITE
Name

Semberac

21.07.2016 06:44

Ako ovo nije novinarska patka, onda je dobra vijest. Napokon će narod moći da uživa u fudbalu

ODGOVORITE