МОК ће још мало "мучити" Русе!

Међународни олимпијски комитет (МОК) још није одлучио да ли ће свм руским спортистима бити онемогућено да учествују на Олимпијским играма. План је да СВЕ тестирају поново.

Остали спортови 21.07.2016 | 14:45
МОК ће још мало "мучити" Русе!
Русија ће још морати да сачека на коначан суд Међународног олимпијског комитета (МОК) о томе да ли ће и који њени спортисти учествовати на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Иако је било најављено да ће МОК данас "пресећи", то се није догодило. Вероватно да Међународни олимпијски комитет купује још мало времена и да тражи адекватну казну за Русе, након што је Светска антидопинг агенција (WАДА) утврдила да је руско антидопинг тело годинама, уз амин државе, "муљало" са допинг тестовима руских спортиста.

Иако је председник МОК-а Томас Бах јуче поручио да "неће оклевати, нити презати од најригорознијих могућих санкција", данашње саопштење МОК-а је нешто блаже и у њему се наводи да ће бити "размотрене законске опције" пре доношења коначне одлуке.

Један од планова МОК-а је да поново тестира СВЕ руске олимпијске који су се такмичили на Зимским олимпијским играма у Сочију(!?).

Светска антидопинг агенција притиска МОК да избаци све руске спортисте и параолимпијце са Олимпијских игара, али је Кремљ одговорио МОК-у да се не игра ватром и да не игра на ивици ножа.

Порука Путина је била оваква:

"Ушли смо у сферу опасног мешања политике у спорт. Да, форма тог мешања је промењена, али суштина је иста - да спорт буде инструмент за геополитички притисак и стварање негативне слике о земљама и народима. Олимпијски комитет, који игра колосалну улогу у уједињену света и човечанства, опет би могао да одлута на ивицу јаза (провалије)".

Помиње се и могућност да буду кажњени "само" одговорни функционери из руског спорта, против којих је, наводи се у саопштењу МОК-а покренут дисциплински поступак.  

Донете су и прве мере, које ће бити на снази до 31. децембра 2016 .године:

- МОК неће организовати, нити бити покровитељ било ког спортског догађаја у Русији. Ово укључује и Европске игре 2019. године, које организује Европски олимпијски комитет (ЕОЦ);

- МОК неће дати НИЈЕДНУ акредитацију било ком званичнику руског Министарства спорта или било којој особи која је на неки начин поменута или се везује са извештајем WАДА на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

- МОК ће захтевати и покренути поновну анализу и пуну истрагу о свим руским спортистима који су учествовали на Зимским олимпијским играма у Сочију и њихових тренера, званичника и особља које има везе са њима. Направљена је и посебна Дисциплинска комисија овим поводом.

- МОК је предложио и другим међународним организацијама зимских спортова да "замрзну" припреме за велике спортске догађаје у Русији, попут светских првенстава, светских купова...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар