MOK će još malo "mučiti" Ruse!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) još nije odlučio da li će svm ruskim sportistima biti onemogućeno da učestvuju na Olimpijskim igrama. Plan je da SVE testiraju ponovo.

Ostali sportovi 21.07.2016 | 14:45
MOK će još malo "mučiti" Ruse!
Rusija će još morati da sačeka na konačan sud Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o tome da li će i koji njeni sportisti učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Iako je bilo najavljeno da će MOK danas "preseći", to se nije dogodilo. Verovatno da Međunarodni olimpijski komitet kupuje još malo vremena i da traži adekvatnu kaznu za Ruse, nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) utvrdila da je rusko antidoping telo godinama, uz amin države, "muljalo" sa doping testovima ruskih sportista.

Iako je predsednik MOK-a Tomas Bah juče poručio da "neće oklevati, niti prezati od najrigoroznijih mogućih sankcija", današnje saopštenje MOK-a je nešto blaže i u njemu se navodi da će biti "razmotrene zakonske opcije" pre donošenja konačne odluke.

Jedan od planova MOK-a je da ponovo testira SVE ruske olimpijske koji su se takmičili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju(!?).

Svetska antidoping agencija pritiska MOK da izbaci sve ruske sportiste i paraolimpijce sa Olimpijskih igara, ali je Kremlj odgovorio MOK-u da se ne igra vatrom i da ne igra na ivici noža.

Poruka Putina je bila ovakva:

"Ušli smo u sferu opasnog mešanja politike u sport. Da, forma tog mešanja je promenjena, ali suština je ista - da sport bude instrument za geopolitički pritisak i stvaranje negativne slike o zemljama i narodima. Olimpijski komitet, koji igra kolosalnu ulogu u ujedinjenu sveta i čovečanstva, opet bi mogao da odluta na ivicu jaza (provalije)".

Pominje se i mogućnost da budu kažnjeni "samo" odgovorni funkcioneri iz ruskog sporta, protiv kojih je, navodi se u saopštenju MOK-a pokrenut disciplinski postupak.  

Donete su i prve mere, koje će biti na snazi do 31. decembra 2016 .godine:

- MOK neće organizovati, niti biti pokrovitelj bilo kog sportskog događaja u Rusiji. Ovo uključuje i Evropske igre 2019. godine, koje organizuje Evropski olimpijski komitet (EOC);

- MOK neće dati NIJEDNU akreditaciju bilo kom zvaničniku ruskog Ministarstva sporta ili bilo kojoj osobi koja je na neki način pomenuta ili se vezuje sa izveštajem WADA na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

- MOK će zahtevati i pokrenuti ponovnu analizu i punu istragu o svim ruskim sportistima koji su učestvovali na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i njihovih trenera, zvaničnika i osoblja koje ima veze sa njima. Napravljena je i posebna Disciplinska komisija ovim povodom.

- MOK je predložio i drugim međunarodnim organizacijama zimskih sportova da "zamrznu" pripreme za velike sportske događaje u Rusiji, poput svetskih prvenstava, svetskih kupova...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar