Акцизе упућене у скраћену процедуру

Представнички вијеће Парламентарне скупштине БиХ није подржао захтјев Савјета министара БиХ да се о законима о повећању акциза на гориво одлучује по хитном поступку и упутио их је у скраћену парламентарну процедуру.

Босна и Херцеговина 19.07.2016 | 14:40
Акцизе упућене у скраћену процедуру
Скраћеном процедуром предвиђено је њихово разматрање у надлежним комисијама, уз могућност предлагања амандмана, али у скраћеним роковима.

Претходно се посланицима обратио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који је од њих затражио подршку за хитну процедуру и предложене законе, тврдећи да приликом њиховог предлагања нису прекршене процедуре ни закони.

"Управни одбор /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ предлаже политику, а Савјет министара је тај који утврђује политику у овој области", рекао је Звиздић.

Подсјећајући да је УО УИО за свој рад одговоран Савјету министара, Звиздић је навео да УО проводи политику, односно законе које на приједлог Савјета министара доноси парламент БиХ.

"Све процедуре су испоштоване и пред собом имате сет закона који третирају предметну проблематику", истакао је Звиздић.

Он је објаснио да су предложени закони битни јер се њима испуњавају преузете уговорне обавезе и обезбјеђују потребна средства за уредно сервисирање уговора са ЕБРД-ом и другим финансијским институцијама како би по планираној динамици били завршени започети пројекти у вези са изградњом путне инфраструктуре у цијелој БиХ.

Звиздић је истакао да се путеви у БиХ равномјерно граде и да се не потенцира било који њен дио или било која дионица.

"На давно утврђеној траси пута 'Пет це', који је паневроспки коридор, постоје само оне дионице које нису интересантне концесионарима с обзиром на конфигурацију терена и за те дионице је задужена БиХ", објаснио је Звиздић и додао да ће изградња осталих дионица бити препуштена концесионарима.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да се предложеним рјешењима утврђује акциза и за био-гориво и био-течности, чији је увоз у 2013. години износио 470 хиљада килограма, а у прошлој достигао 11 милиона килограма.

Према његовим ријечима, повећањем акциза за гориво биће повећани финансијски капацитети институција БиХ, односно предузећа у ентитетима и Брчко дистрикту за изградњу ауто-путева, брзих цеста и магистралних путева.

"Сви нивои власти су усвојили стратегије транспорта и тамо ћете наћи врло јасне акционе планове не само изградње ауто-путева већ брзих и магистралних путева", додао је Звиздић.

Када су у упитању дилеме како ће се повећање акциза на гориво одразити на цијене производа широке потрошње, Звиздић је навео да цијене животних намирница у БиХ у претходном периоду нису пратиле пад цијена нафте на свјетском тржишту.

"Без развијене инфраструктуре немогуће је говорити о убрзаном економском развоју БиХ", закључио је Звиздић, позивајући посланике да гласају за хитну процедуру и повећање акциза на гориво.

Савјет министара БиХ тражио је од Представничког дома да по хитном поступку, без разматрања у комисијама те предлагања и усвајања амандмана, усвоје приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања те Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода.

Овим законским приједлозима обезбјеђује се додатних 10 фенинга по литру продатог горива за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева од акциза по литру продатог горива.

На основу ових закона, средства од додатних акциза била би уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева и омогућено активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој.

Извор: СРНА

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

19.07.2016 12:51

А да некад повећају плате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим све

19.07.2016 12:57

Нема од повецања плата ниста!!

Name

Ацо

19.07.2016 12:58

А кад сте задњи пут повецали плате? Све мајмун до мајмуна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресск

19.07.2016 13:19

А да РС распише референдум о акцизама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

19.07.2016 13:38

Фуј мафијо, ми да вам плацамо изградњу аутопута, а ви послије да се кур..ите и пресјецате врпце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

19.07.2016 13:39

Само повецајите и пљацкајте буџете а народ ко је.е. Доци це избори па цете бити казњени по мјери акцизној. Народе памет у главу ови нас у црно зависе бранеци НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

19.07.2016 13:47

А ста мислите да по хитном поступку повецате некад плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уу

19.07.2016 14:05

Паре покусавају на све могуце нацине убрати.али пропаст следи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако и треба

19.07.2016 15:51

Тако нам и треба, када смо глупи. Удри опет по народу. Па докле висе.. Поврцали сте регистрацију аута па сад и акцизе на гориво. За лијекове ти Звиздицу требало, теби и осталим који то изгласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

20.07.2016 08:43

Кроз акцизе се плаћа изградња путева, па се прода концесија, па се наплаћују путарине. Све платимо, а они нас деру годинама на ономе што смо сви платили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

20.07.2016 18:31

Нека повецавају,тако и треба.Народ само цути,засто нико неце да блокира све опстине,путеве.Да нас изађе милион два на улице па да немозе да функцуонисе ни суп,судови,опстине,видјели би како би пониставали одлуке.Овако ми цутимо они сисају,свака им цаст

ОДГОВОРИТЕ