Црни чај ублажава стрес

Пошто се ефекат црног чаја испољава тек након пола сата од конзумирања, истраживачи наглашавају да он не спречава стрес у стресним ситуацијама, већ помаже што бржем опоравку стресиране особе.

Здравље 19.07.2016 | 11:19
Црни чај ублажава стрес
Кад сте под стресом, попијте црни чај, саветују стручњаци са Колеџ универзитета у Лондону, јер овај напитак смањује ниво стресног хормона кортизола. До овог открића дошли су након истраживања спроведеног на 75 мушкараца добровољаца, иначе, непушача, са навиком редовног пијења чаја.

Испитаници су изложени стресним ситуацијама, при чему им је мерен пулс, притисак, концентрација крвних плочица и кортизола, а вршена је и лична процена стреса. Повећање пулса и притиска остало је исто и у плацебо групи и у групи која је пила црни чај. Али је зато ниво кортизола у крви и лични доживљај стреса, био знатно мањи у групи која је пила црни чај.

Пошто се ефекат црног чаја испољава тек након пола сата од конзумирања, истраживачи наглашавају да он не спречава стрес у стресним ситуацијама, већ помаже што бржем опоравку стресиране особе. За време истраживања испитаници нису конзумирали друге врсте чаја и кафу.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар