"Касапин" из воза викао "Алаху акбар"

Ручно насликана застава Исламске државе нађена је у соби авганистанског мигранта који је оптужен за напад секиром на путнике у возу у Немачкој.

Свијет 19.07.2016 | 10:27
"Касапин" из воза викао "Алаху акбар"
Авганистанац стар 17 година теже је повредио четворо људи у Вирцбургу у понедељак увече. Њега је полиција усмртила док је покушавао да побегне. У току напада он је наводно узвикнуо "Алаху Акбар" (Бог је велики).
 
Говорећи за немачку државну телевизију, баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман је рекао да је преурањено говорити о мотивима нападача, као и да ли је био члан "Исламске државе" или је био саморадикализован.



Он је додао да су три особе у критичном стању. Две жртве напада, чланови једне породице кинеских туриста налазе налазе се у критичном стању. "Неколико повређених лица су чланови кинеске породице", рекао је Херман, не износећи детаље.

Напад се одиграо у понедељак око 21.15 сати у возу који саобраћа између Тројхлингена и Вирцбурга.

"Убрзо по доласку у Вирцбург, мушкарац је секиром и ножем напао путнике. Четири особе су тешко повређене, а још 14 лакше.

Према речима сведока, воз је након напада изгледао као кланица.



Портпарол полиције је рекао да је нападач намеравао да отме воз, али да су полицајци на њега отворили ватру и убили га.

Према речима министра унутрашњих послова Баварске Јоахима Хермана, специјална интервентна јединица немачке полиције, која је пуцала на нападача, затекла се на лицу места случајно и могла је одмах да реагује.

Херман је рекао да је осумњичени у земљу ушао као "малолетник без пратње" и да је последње две недеље живео у хранитељској породици, највероватније у Оксенфурту.



Како је рекао, он је највероватније дошао у Немачку балканском рутом, што значи да је прошао кроз Србију.

Портпарол Министарства Оливер Плацер казао је агенцији Франс прес да се "вероватно ради о исламистичком нападу", додавши да је нападач у тренутку злочина повикао "Алаху акбар".

Један ментално неуравнотежен 27-годишњи мушкарац извршио је у мају сличан напад ножем, такође у путничком возу, убивши једну и ранивши три особе.



Полиција је тада сматрала да је у питању исламиста, јер је нападач такође узвикнуо "Алаху акбар", али је касније утврђено да је имао психичких проблема.

Уколико се испостави да је синоћни напад имао исламистичку позадину, а извео га је тражилац азила, то би поново могло да оживи дебату о политици "отворених врата" према мигрантима, коју спроводи немачка канцеларка Ангела Меркел.

Статистика немачког Министарства унутрашњих послова није показала да је повећани прилив избеглица повезан са порастом криминалитета и опасности од тероризма, иако десничари тврде супротно.

У Немачку је прошле године стигло више од милион избеглица, од којих је највише Сиријаца и Авганистанаца.

Немачка је за сада поштеђена терористичких напада, изузев случаја 15-годишњег Турчина који је у фебруару у Хановеру напао полицајца ножем, а касније је потврђено да је намеравао да оде у Сирију и придружи се џихадистима Исламске државе.



Извор: ББЦ/Блиц/Агенције
Фото: Тwиттер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пасха

19.07.2016 08:33

Нек вице ста хоце и нек само удара,ал не код мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

19.07.2016 09:49

То је та религија мира и љубави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелени

19.07.2016 11:24

Ти ето знас шта је религија....сигуран сам да не познајес ни своју а пишеш о тудјој и којој немас појма ....нека ти је бог на помоћи

Name

Пасха

19.07.2016 12:37

Свака религија има будале

Name

Ре. Пасха

19.07.2016 14:35

Ал васа религија је нај популарнија медју будалама