"Kasapin" iz voza vikao "Alahu akbar"

Ručno naslikana zastava Islamske države nađena je u sobi avganistanskog migranta koji je optužen za napad sekirom na putnike u vozu u Nemačkoj.

Svijet 19.07.2016 | 10:27
"Kasapin" iz voza vikao "Alahu akbar"
Avganistanac star 17 godina teže je povredio četvoro ljudi u Vircburgu u ponedeljak uveče. Njega je policija usmrtila dok je pokušavao da pobegne. U toku napada on je navodno uzviknuo "Alahu Akbar" (Bog je veliki).
 
Govoreći za nemačku državnu televiziju, bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman je rekao da je preuranjeno govoriti o motivima napadača, kao i da li je bio član "Islamske države" ili je bio samoradikalizovan.



On je dodao da su tri osobe u kritičnom stanju. Dve žrtve napada, članovi jedne porodice kineskih turista nalaze nalaze se u kritičnom stanju. "Nekoliko povređenih lica su članovi kineske porodice", rekao je Herman, ne iznoseći detalje.

Napad se odigrao u ponedeljak oko 21.15 sati u vozu koji saobraća između Trojhlingena i Vircburga.

"Ubrzo po dolasku u Vircburg, muškarac je sekirom i nožem napao putnike. Četiri osobe su teško povređene, a još 14 lakše.

Prema rečima svedoka, voz je nakon napada izgledao kao klanica.



Portparol policije je rekao da je napadač nameravao da otme voz, ali da su policajci na njega otvorili vatru i ubili ga.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joahima Hermana, specijalna interventna jedinica nemačke policije, koja je pucala na napadača, zatekla se na licu mesta slučajno i mogla je odmah da reaguje.

Herman je rekao da je osumnjičeni u zemlju ušao kao "maloletnik bez pratnje" i da je poslednje dve nedelje živeo u hraniteljskoj porodici, najverovatnije u Oksenfurtu.



Kako je rekao, on je najverovatnije došao u Nemačku balkanskom rutom, što znači da je prošao kroz Srbiju.

Portparol Ministarstva Oliver Placer kazao je agenciji Frans pres da se "verovatno radi o islamističkom napadu", dodavši da je napadač u trenutku zločina povikao "Alahu akbar".

Jedan mentalno neuravnotežen 27-godišnji muškarac izvršio je u maju sličan napad nožem, takođe u putničkom vozu, ubivši jednu i ranivši tri osobe.



Policija je tada smatrala da je u pitanju islamista, jer je napadač takođe uzviknuo "Alahu akbar", ali je kasnije utvrđeno da je imao psihičkih problema.

Ukoliko se ispostavi da je sinoćni napad imao islamističku pozadinu, a izveo ga je tražilac azila, to bi ponovo moglo da oživi debatu o politici "otvorenih vrata" prema migrantima, koju sprovodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Statistika nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova nije pokazala da je povećani priliv izbeglica povezan sa porastom kriminaliteta i opasnosti od terorizma, iako desničari tvrde suprotno.

U Nemačku je prošle godine stiglo više od milion izbeglica, od kojih je najviše Sirijaca i Avganistanaca.

Nemačka je za sada pošteđena terorističkih napada, izuzev slučaja 15-godišnjeg Turčina koji je u februaru u Hanoveru napao policajca nožem, a kasnije je potvrđeno da je nameravao da ode u Siriju i pridruži se džihadistima Islamske države.



Izvor: BBC/Blic/Agencije
Foto: Twitter

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pasha

19.07.2016 08:33

Nek vice sta hoce i nek samo udara,al ne kod mene

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

19.07.2016 09:49

То је та религија мира и љубави...

ODGOVORITE
Name

Zeleni

19.07.2016 11:24

Ti eto znas šta je religija....siguran sam da ne poznajes ni svoju a pišeš o tudjoj i kojoj nemas pojma ....neka ti je bog na pomoći

Name

Pasha

19.07.2016 12:37

Svaka religija ima budale

Name

Re. Pasha

19.07.2016 14:35

Al vasa religija je naj popularnija medju budalama