Сумње које стоје иза војног пуча у Турској

Одмах након неуспјешног покушаја пуча у Турској, у коме је убијено скоро 300 људи, око 6.000 осумњичених је ухапшено, већина од њих судије, тужиоци и војни официри. Већина хапшења догодила су се у првих 24 сата, и потом сљедећег дана.

Свијет 19.07.2016 | 07:17
Сумње које стоје иза војног пуча у Турској
Нема дилеме да ће тога бити још. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је рекао овако:

„Од чланова високог судског вијећа и судија до оних у Уставном суду, људи су отпуштени и ухапшени. Да ли је то довољно? Не, није! Ово се морало догодити, али није довољно!“

Неупитно је да ће одмазда и казна услиједити, а изазов за Турску је да у томе не претјера. Актуелно разрачунавање отвориће нека неугодна питања.

1. Шта је био циљ пуча?

Мета војног удара обично је влада, али изгледа да то не мора да буде случај у Турској. Када су први меци испаљени 15. јула, предсједник је био на одмору. Нико од кључних министара, гувернера и шефова полиције није ухапшен. Пучисти су узели неке од својих армијских команданата као таоце и окупирали генералштаб као и једну зрачну базу у Анкари. Изгледало је више као акција против саме армије, него против владе.

2. Зашто је бомбарадован парламент?

Након што је турски парламент погодила бомба 15. јула, све политичке странке, укључујући и опозицију, биле су јединствене у одбрани парламента и демократије. И поред напада посланици су се вратили у зграду парламента да би демонстрирали ту подршку. Многи проматрачи су одмах питали шта је сврха бомбарадовања парламента, чак и да су успјели да у потпуности униште зграду.

Штета је пак била минимална, и парламент још увјек функционише. Сателитска конекција са бројним ТВ каналима, укључујући и државну ТВ била је оштећена, иако су неколико независних ТВ канала, укључујући и познати ЦНН Турк остали недирнути. (Иронично, та телевизија каније је постала “трибун” протеста против пуча).

Пучисти су такође послали младе регруте у неке од владиних агенција и неколико медијских кућа. Али ти су војници били потпуно неефикасни, и није дјеловало да су свјесни своје мисије, те су се брзо предали. Неке је потом бурутано убила разјарена маса.

3. Како успјешно пронаћи 6.000 осумњичених за два дана?

Турски министар правде Бекир Боздаг је рекао да је “6.000 осумњичених ухапшено” и да ће се хапшења наставити. Али како је технички и људски могуће сакупити доказе за 6.000 грађана у тако кратком временском периоду?

У одуству конкретних доказа, могуће је да су владине снаге бирале са листе за надзор оних које су сматрали пријетњом, а која је рађена прије пуча. Ако је пуч био само “мала група унутар армије”, како је Ердоган нагласио, зашто је толико судија и тужилаца умијешано?

4. Гдје су докази о улози Фетулаха Гулена?

Власти су биле брзе у томе да кривицу за пуч пребаце на адресу клерика који је живи у САД Фетулаха Гулена. Гулен је негирао да је умјешан у покушај пуча, а Анкара до сада није понудила нити један јасан доказ који би поткријепио тврдње о улози клерика у покушају преврата. Ердоган је позвао америчке званичнике да изруче Гулена, који живи у САД од 1999. (Државни секретар САД Јохн Керрy је рекао да ће Обамина администрација размотрити захтјев за изручње Гулена, али ће Вашингтон удовољити том захтјеву само ако им понуде доказе о кривици клерика.)

Без обзира хоће ли се докази или не појавити, пуч је добра прилика да се Гуленов покрет угуши, а и иначе су га у мају у Турској прогласили терористичком организацијом.

Многи турски званичници и медији су проширили тврдње о Гуленовој умијешаности у пуч, стварајући климу у којој ће се ријетки усудити да доведу у питање оптужбе.

То такође може бити искоришћено за демонизовање и других непријатеља власти.

Турске власти и провладини медији додали су листи и новог осумњиченог: курдска Демократска партија једниства (ПYД) са сјевера Сирије. Ова странка блиско сарађује са Радничком партијом Курдистана (ПКК), забрањеном милитантном групом која води грађански рат у Турској већ 32 године.

Извор: РСЕ
Фото: Курир

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

агент

19.07.2016 05:51

Турска "сабља" пренесена из Србије...хапсили су свакога ко није "жути"...можда је "зенга" умјешао прсте ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

19.07.2016 07:04

Да бас тако!У Србији је тада ухапсено преко 11.000 људи.У првом дану мало јаце од 2.000.Србија 7 милиона Турска 80 милиона.Знали и имали су спискове.То је као рецимо да сад СНСД поцне ловити СДС..у дану би миљу навукли сад па сад

Name

скоја

19.07.2016 06:27

Моје скромно мисљење је да се Ердоган на ово спремао од русења руског авиона. Хоцу реци није он исценирао пуц али је сигурно знао кад це се десит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2016 06:45

Па један од пуциста је и пилот сто је оборио руски авион. Обатањем је хтио да Русија руси Ердогана. Али Путин је паметан. А теорија завјере да је инсценирано пада, зато сто су пилоти од Грцке затразили азил. И нама у БиХ треба један Ердоган да мало поцисти.

Name

ЧАРШИЈСКЕ ПАТЊЕ

19.07.2016 06:31

НАЈВЕЋЕ ПАТЊЕ ДОЖИВЈЕЛА ЈЕ МУЛТИЕТНИЧКА ЧАРШИЈА. БОЖЕ КАКО ДИРЉИВО И ЕМОТИВНО. САД СЕ ЕНО ДИЈЕЛЕ НА ГУЛЕНОВЕ И ЕРДОГАНОВЕ. ДО СУЗА ЕМОТИВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

19.07.2016 23:20

Краљу шта има на брду !?

Name

£

19.07.2016 06:31

Та хапсења це помоци избијању градјанског рата. Ердогану је одзвонило без обзира на репресију кпја је све веца. Врзино коло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

19.07.2016 07:19

Само се ти надај Туркомрзац

Name

зитто

19.07.2016 07:13

И нађе Ердоган 300 добровољаца што би " вазда гинули , да не би умирали " да му спасе положај и фотељу ! Еее , мој људски роде , од Турака , па до нас и до данас...Џаба је се чудит' , биће да другачије и боље и не знамо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.07.2016 07:39

Ма људи све је исценирано. Кад вец дајете коментаре данас једне сутра друге, питајте свог тату и своју маму да ли сте њихови или је ту био неки сценарио са сусједом - знојавим...Зивот је вјецита сала са озбиљним заврсетком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКА

19.07.2016 07:55

Власт се добија демократским путем изборима вољом народа , незнам засто подрзавате пуц ,овдје у турској силом , тако је и у египту на силу досао сиси на власт са војском и ником ниста,то је за неке демократија све док је тако нема мира нема правде.и овај свијет це бит теско мјесто за зивјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

19.07.2016 11:23

Оце турци русима да обарају авионе. Русија стоји иза овога свега ердоган баy баy

ОДГОВОРИТЕ