И даље непознат узрок смрти Даде Вујасиновић

Узрок смрти новинарке Радиславе Даде Вујасиновић може бити убиство, самоубиство или несрећан случај, показао је данас извештај Националног форензичког института у Хагу о резултатима вештачења који је достављен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Босна и Херцеговина 18.07.2016 | 20:57
И даље непознат узрок смрти Даде Вујасиновић
Тужилаштво је то саопштило након што је данас њима достављен превод тог извештаја из Хага.

Радислава Дада Вујасиновић убијена је 8. априла 1994. године у свом стану у Београду. Првобитном истрагом утврдјено је да се позната новинарка убила из ловачке пушке, што су њена породица и колеге оспоравали.

После поновљене истраге јануара 2009. Окружно тужилаштво у Београду поднело је захтев полицији да прикупи доказе о убиству, уважавајући вештачење балистичара Владе Костића који је утврдио да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе ране.

Случај смрти Даде Вујасиновић један је од првих који се нашао на онлајн платформи Савета Европе за заштиту новинара и новинарске професије, која је покренута у априлу 2015.

"Српске власти нису предузеле све потребне мере како би се расветлиле околности смрти новинарке недељника Дуга", наводи се у овом документу са ознаком првог степена хитности, што је ознака за најтеже повреде безбедности новинара и новинарства.

Министарство правде Србија проследило је крајем септембра 2015. доказе у вези са смрћу новинарке Радиславе Вујасиновић Националном форензичком институту у Хагу за потребе супервештачења.

Дада Вујасиновић је као новинарка магазина Дуга извештавала са ратишта у Хрватској и БиХ, а медју првима у Србији бавила се истраживањем организованог криминала и блискости подземља и политике.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

19.07.2016 07:18

Јасно да је убијена, полиција "неспособна" да надје налогодавце и поциниоце. Да је Беко у питању, насли би.

ОДГОВОРИТЕ