I dalje nepoznat uzrok smrti Dade Vujasinović

Uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović može biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj, pokazao je danas izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o rezultatima veštačenja koji je dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Bosna i Hercegovina 18.07.2016 | 20:57
I dalje nepoznat uzrok smrti Dade Vujasinović
Tužilaštvo je to saopštilo nakon što je danas njima dostavljen prevod tog izveštaja iz Haga.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrdjeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

"Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga", navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a medju prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

19.07.2016 07:18

Jasno da je ubijena, policija "nesposobna" da nadje nalogodavce i pocinioce. Da je Beko u pitanju, nasli bi.

ODGOVORITE