Шта кажу медији о пучу и контрапучу?

Светски медији нашироко данас пишу о покушају пуча у Турској и о бруталној одмазди и претњама смртном казном пучистима, па тако Зидојче цајтуг, на пример, позива ЕУ да се јасно одредити према партнерству са Реџепом Тајипом Ердоганом, а Франкфуртер Алгемеине Цајтунг констатује да ЕУ може само немоћно да гледа на догађаје у Турској.

Република Српска 18.07.2016 | 17:35
Шта кажу медији о пучу и контрапучу?
Британски Гардијан, пак, отворено упозорава да се треба чувати од "демократски изабране диктатуре".

"Брутална и неутемељена реакција на пропали пуч била би порицање вредности које су зауставиле пуч", сматра Гардијан у редакцијском коментару поводом невероватних догађаја који су се одиграли у Турској у протеклих неколико дана.

Реакција коју Гардијан спомиње односи се на турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, ауторитарног лидера који је Турској подарио огроман економски раст, али и ограничавање грађанских и медијских слобода, те исказао посебну осетљивост на сатиру. Он је покушај пуча делова турске војске почео у протеклих 48 сати да коришти за немилосрдне чистке у институцијама и обрачун са својим политичким непријатељима. Ухапшено је око 6000 људи, а прети се и повратком смртне казне.

"Војна диктатура је један од најгорих облика власти које познајемо. Изабрана диктатура није много боља и сада је јасна опасност да Турска срља у том правцу", пише даље Гардијан и издваја чистку судија као највећи кримен Ердоганове реакције на пропали пуч.

Подсећа се и да је турски властодржац дуго времена благонаклоно гледао на ИСИЛ те да злоставља медије и опозицију.

Британски дневник закључује да Турској сада треба "умјереност, поштовање људских права и реафирмација владавине закона", али да тога већ дуго нема под Ердоганом.

За Франкфуртер Алгемајне Цајтун (ФАЗ) је пак "Ердоган, недодирљиви", како гласи наслов коментара који потписује угледни спољнополитички новинар Михаел Мартенс.

Он предвиђа да ће Турска отићи у погрешном смеру те да ЕУ нема снаге да учини ишта у вези тога него да се навикне на још моћнијег Ердогана.

"Пропали пуч не чини једну демократију", пише ФАЗ и додаје да се не сме заборавити важна стратешка позиција Турске као "последње стабилне државе између ЕУ и распаднутог Блиског истока".

С друге стране, Турска је сада - констатује ФАЗ - покренула "дуго припремани талас отказа, хапшења и кривичног гоњења" као реакцију на пуч.

Закључује се да ће сада Ердоган потпуно преузети војску са својим кадровима, више религиознима од официра стасалих на вредностима Кемала Ататурка.

Спигл предвиђа да ће Ердоган сада постати "још тврђи и још више неурачунљив" те се изражава сумња у то може ли Турска под влашћу АКП-а бити поверљив партнер Европске уније и Њемачке.

Турски председник се оптужује да је кренуо "против правне државе" и истиче да је непримерено слушати како је он пример демократије само због заустављања војног удара.

Зидојче Цајтун ''''пак констатује да се турска влада понаша хистерично и неурачунљиво према својим савезницима" па позива да се преиспита "партнерство Турске и ЕУ-а": "Да Турска већ није чланица НАТО-а, данас то не би могла постати."

Немачки дневник оштро критикује Ердогана као антидемократског лидера и популисту и саветује да се у свом односу према Ердогановом режиму Европа "води вредностима и принципима правне државе".

Аустријски Стандард описује Турску као'''' хаотичног партнера Запада и пише да је покушај пуча открио слабости Ердоганове државе која делове војске није имала под својом контролом.

Статус кандидата за чланство у ЕУ Турска има "захваљујући свом географском положају", сматра аустријски лист и закључује да турски председник има значајну подршку у деловима друштва, позивајући се на све оне који су изашли на улице након његовог позива.

Њујорк Тајмс пак у редакцијском коментару пише о "контрапучу" и констатује да су "турски грађани изабрали демократију" у свом отпору војном удару, али да је човек који је остао на власти одлучан у ограничавању демократских слобода.

Овај угледни лист упозорава да ће сада бити још теже носити се с Турском, важним играчем у покушајима да се реши избегличка криза и успешно порази такозвана Исламска држава, пренео је хрватски тпортал.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

18.07.2016 15:39

Не знам схвата ли Ердоган...да је у масини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар.

18.07.2016 16:34

занимљиво;КАКО му је успело 'за 2-3 дана! половити све издајице' то ми је све скпа превише сумљиво. ја му неверујем ништа.

Name

Фикрет

18.07.2016 18:59

Свјет треба реоговат и препознат Диктатора и зауставит.

ОДГОВОРИТЕ