Šta kažu mediji o puču i kontrapuču?

Svetski mediji naširoko danas pišu o pokušaju puča u Turskoj i o brutalnoj odmazdi i pretnjama smrtnom kaznom pučistima, pa tako Zidojče cajtug, na primer, poziva EU da se jasno odrediti prema partnerstvu sa Redžepom Tajipom Erdoganom, a Frankfurter Algemeine Cajtung konstatuje da EU može samo nemoćno da gleda na događaje u Turskoj.

Republika Srpska 18.07.2016 | 17:35
Šta kažu mediji o puču i kontrapuču?
Britanski Gardijan, pak, otvoreno upozorava da se treba čuvati od "demokratski izabrane diktature".

"Brutalna i neutemeljena reakcija na propali puč bila bi poricanje vrednosti koje su zaustavile puč", smatra Gardijan u redakcijskom komentaru povodom neverovatnih događaja koji su se odigrali u Turskoj u proteklih nekoliko dana.

Reakcija koju Gardijan spominje odnosi se na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, autoritarnog lidera koji je Turskoj podario ogroman ekonomski rast, ali i ograničavanje građanskih i medijskih sloboda, te iskazao posebnu osetljivost na satiru. On je pokušaj puča delova turske vojske počeo u proteklih 48 sati da korišti za nemilosrdne čistke u institucijama i obračun sa svojim političkim neprijateljima. Uhapšeno je oko 6000 ljudi, a preti se i povratkom smrtne kazne.

"Vojna diktatura je jedan od najgorih oblika vlasti koje poznajemo. Izabrana diktatura nije mnogo bolja i sada je jasna opasnost da Turska srlja u tom pravcu", piše dalje Gardijan i izdvaja čistku sudija kao najveći krimen Erdoganove reakcije na propali puč.

Podseća se i da je turski vlastodržac dugo vremena blagonaklono gledao na ISIL te da zlostavlja medije i opoziciju.

Britanski dnevnik zaključuje da Turskoj sada treba "umjerenost, poštovanje ljudskih prava i reafirmacija vladavine zakona", ali da toga već dugo nema pod Erdoganom.

Za Frankfurter Algemajne Cajtun (FAZ) je pak "Erdogan, nedodirljivi", kako glasi naslov komentara koji potpisuje ugledni spoljnopolitički novinar Mihael Martens.

On predviđa da će Turska otići u pogrešnom smeru te da EU nema snage da učini išta u vezi toga nego da se navikne na još moćnijeg Erdogana.

"Propali puč ne čini jednu demokratiju", piše FAZ i dodaje da se ne sme zaboraviti važna strateška pozicija Turske kao "poslednje stabilne države između EU i raspadnutog Bliskog istoka".

S druge strane, Turska je sada - konstatuje FAZ - pokrenula "dugo pripremani talas otkaza, hapšenja i krivičnog gonjenja" kao reakciju na puč.

Zaključuje se da će sada Erdogan potpuno preuzeti vojsku sa svojim kadrovima, više religioznima od oficira stasalih na vrednostima Kemala Ataturka.

Spigl predviđa da će Erdogan sada postati "još tvrđi i još više neuračunljiv" te se izražava sumnja u to može li Turska pod vlašću AKP-a biti poverljiv partner Evropske unije i Njemačke.

Turski predsednik se optužuje da je krenuo "protiv pravne države" i ističe da je neprimereno slušati kako je on primer demokratije samo zbog zaustavljanja vojnog udara.

Zidojče Cajtun ''''pak konstatuje da se turska vlada ponaša histerično i neuračunljivo prema svojim saveznicima" pa poziva da se preispita "partnerstvo Turske i EU-a": "Da Turska već nije članica NATO-a, danas to ne bi mogla postati."

Nemački dnevnik oštro kritikuje Erdogana kao antidemokratskog lidera i populistu i savetuje da se u svom odnosu prema Erdoganovom režimu Evropa "vodi vrednostima i principima pravne države".

Austrijski Standard opisuje Tursku kao'''' haotičnog partnera Zapada i piše da je pokušaj puča otkrio slabosti Erdoganove države koja delove vojske nije imala pod svojom kontrolom.

Status kandidata za članstvo u EU Turska ima "zahvaljujući svom geografskom položaju", smatra austrijski list i zaključuje da turski predsednik ima značajnu podršku u delovima društva, pozivajući se na sve one koji su izašli na ulice nakon njegovog poziva.

Njujork Tajms pak u redakcijskom komentaru piše o "kontrapuču" i konstatuje da su "turski građani izabrali demokratiju" u svom otporu vojnom udaru, ali da je čovek koji je ostao na vlasti odlučan u ograničavanju demokratskih sloboda.

Ovaj ugledni list upozorava da će sada biti još teže nositi se s Turskom, važnim igračem u pokušajima da se reši izbeglička kriza i uspešno porazi takozvana Islamska država, preneo je hrvatski tportal.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

18.07.2016 15:39

Ne znam shvata li Erdogan...da je u masini.

ODGOVORITE
Name

petar.

18.07.2016 16:34

zanimljivo;KAKO mu je uspelo 'za 2-3 dana! poloviti sve izdajice' to mi je sve skpa previše sumljivo. ja mu neverujem ništa.

Name

Fikret

18.07.2016 18:59

Svjet treba reogovat i prepoznat Diktatora i zaustavit.

ODGOVORITE