Анализа: Колико брзо ће Срби ''заборавити'' одбојкаше?!

Одбојкаши су опет наши хероји, златни момци, понос нације, али колико дуго ће трајати одушевљење јавности?

Остали спортови 20.07.2016 | 00:00
Анализа: Колико брзо ће Срби ''заборавити'' одбојкаше?!
Јасно је да су фудбал и кошарка омиљени спортови који ће увек привлачити пажњу, без обзира на резултате, а да ће "мали" спортови тек повремено бити у центру пажње.

То најбоље знају ватерполисти, суверени шампиони светских базена, а иста слика се често види и са другим нашим спортистима. Међу њима су свакако и одбојкаши који често освајају медаље, али брзо падну у заборав. Нема потребе ни помињати индивидуалне спортове.

Генерација коју предводи Никола Грбић је прва у историји српске одбојке која је освојила Светку лигу. То такмичење је далеко од европских и светских шампионата те Олимпијских игара по рангу, али му се престиж не може оспорити.

Сада су Срби шампиони, од победе над Бразилом у недељу увече у Кракову сви причају о њима, али ако се присетимо прошлости, чак и оне ближе, видећемо да је то кратког даха.

Пет година није много, може се некад рећи да је као да се јуче десило. То важи и за изјаву тадашњег капитена одбојкаша Ивана Миљковића након освајања титуле првака Европе 2011. године.

Крајем августа те године нација је пуна оптимизма испратила кошаркаше на Европско првенство у Литванији. "Орлови" су отишли као сребрни из Пољске, а вратили се као осми. С друге стране, нико није ни обратио пажњу на одбојкаше који су отишли на свој ЕУРО у Аустрију и Чешку, одакле су се вратили као шампиони. Тек са златом око врата су привукли пажњу свих.

"Добро да су нас се медији сад сетили. Ми смо своју шансу чекали из прикрајка. На неки начин су нам кошаркаши својим неуспехом отворили медијски простор. Надам се да ћемо у будућности имати још више простора. Желео бих искрено да захвалим кошаркашима, мислим да изразим извињење и жаљење што су они урадили то што су урадили, а опет на неки начин да им захвалим што су нам омогућили овај медијски простор и сву ову пажњу коју је репрезентација имала током овог викенда", рекао је Миљковић 19. септембра 2011. године.

Један од најбољих одбојкаша свих времена се тада иронично осврнуо и на однос државе према овом спорту.

"Изражавам жаљење и држави Србији, јер смо их опет бацили на трошак. Освајањем ове медаље опет смо освојили по оном правилнику неку награду. Надам се да ћемо стати у ред. Наравно, прво да се испоштује она прошла година са Светског првенства, од којег још ни динара нисмо добили, па се надам да ћемо на ред доћи и ми, после ватерполиста, кошаркаша и свих осталих", рекао је Миљковић.

На крају свог обраћања капитен златне генерације објаснио је мотиве због којих се наступа за репрезентацију.

"Не играмо за новац, играмо за државу, играмо за заставу и знајте, грб и застава није само на срцу док носимо мајицу, они су много више, они су унутра. Част ми је што сам био са овим момцима и што сам бранио боје државе на овом Евопском првенству", закључио је Миљковић.

Међутим, опет су брзо пали у заборав, опет су тек медаље биле те које су их враћале у јавност, бронза са ЕП 2013. и сребро из СЛ прошле године, па ће вероватно и сада брзо нестати, посебно због чињенице да их, нажалост, неће бити на Олимпијским играма у Рију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар