БиХ данас коначно парафирала ССП

У Сарајеву је данас парафиран измијењени Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ.

Босна и Херцеговина 18.07.2016 | 11:21
БиХ данас коначно парафирала ССП
Споразум су парафирали шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак и шеф делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Вигемарк је изразио задовољство парафираним споразумом и оцијенио да је то још један корак БиХ ка ЕУ.

Он је истакао да ће данас први пут овај споразум бити представљен земљама чланицама ЕУ и нагласио да процес његове ратификације тек слиједи, а да уобичајена процедура траје око шест мјесеци.

"Радићемо на ублажавању било каквих негативних посљедица овог споразума по пољопривреднике у БиХ", поручио је Вигемарк и додао да је ово добар споразум и за БиХ и за ЕУ.

Он је истакао да је веома битно што је постигнут консензус у вези са овим питањем у БиХ и позвао све политичке актере у БиХ да искористе овај замах ка ЕУ интеграцијама.

Вигемарк је додао да је сада веома важно постићи споразум са Међународним монетарним фондом и ЕБРД-ом да не би дошло до застоја у реформама.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да је ово важан тренутак за БиХ, не само због парафирања, већ и да би се одблокирао пут БиХ ка ЕУ.

Он је нагласио да је отклоњена једна од кључних препрека, што ће омогућити БиХ да добије кандидатски статус.

"Преостаје нам да у наредним мјесецима помогнемо оним секторима који буду најосјетљивији у трговинској размјени за земљама ЕУ", рекао је Шаровић.

Тињак је оцијенио да је парафирање овог споразума битно да би се ишло даље ка ЕУ интеграцијама.

"Постигли смо компромис и добрим дијелом удовољили захтјевима европске комисије", рекао је Тињак.

Споразум о стабилизацији и придруживању измијењен је да би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Република Српска дала је сагласност за парафирање измијењеног ССП-а, након што је Њемачка обећала помоћ пољопривредницима у БиХ како би били смањени негативни ефекти споразума.

У Бриселу данас засједа Савјет за спољне послове ЕУ који би требало да разматра овај споразум.

Извор: Срна
Фото: Клиx

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ћамил Топаловић

18.07.2016 09:32

Коначно... још да се руководећи у БиХ уједине без глуме први пут имамо шансу да разгрнемо политику и политићаре како би се угледала сва љепота ове земље.И сад смо на ваги или постајемо бисер Европе или остајемо трн .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славље

18.07.2016 13:17

Хајмо славити толики успјех!

Name

студент

18.07.2016 10:04

Хвала Богу! Овдје су кочница једино политичари којима никакве реформе не одговарају, да би могли да раде ово што раде, да нас пљачкају и заглупљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

18.07.2016 10:15

Због тако паметних цека нас свијетла будуцност.Не знас ни ста је ССП ни ста садрзи и хвалис то, зато сто ТВ и новине ти форсирају ЕУ бајку. Пољопривреда је овим потписом дефинитвно умрла на простору БиХ. Досад смо мало домацег имали, а сад нецемо имати ниста.

Name

Сда

18.07.2016 10:53

Ста ли је наредно сто неце одговарати Милетовом СНСД-у сто води европском путу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.07.2016 11:02

Неће одговарати жеље СДА и њеног националистичког руководства које на све могуће начине покушава угушити жељу Срба да живе нормалан живот. План чишћења Срба из тзв фбих вам је успио. Србе сте свели на једва 2,5%. Оставите нас на миру у Републици Српској. Не треба те нам.