BiH danas konačno parafirala SSP

U Sarajevu je danas parafiran izmijenjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Bosna i Hercegovina 18.07.2016 | 11:21
BiH danas konačno parafirala SSP
Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Vigemark je izrazio zadovoljstvo parafiranim sporazumom i ocijenio da je to još jedan korak BiH ka EU.

On je istakao da će danas prvi put ovaj sporazum biti predstavljen zemljama članicama EU i naglasio da proces njegove ratifikacije tek slijedi, a da uobičajena procedura traje oko šest mjeseci.

"Radićemo na ublažavanju bilo kakvih negativnih posljedica ovog sporazuma po poljoprivrednike u BiH", poručio je Vigemark i dodao da je ovo dobar sporazum i za BiH i za EU.

On je istakao da je veoma bitno što je postignut konsenzus u vezi sa ovim pitanjem u BiH i pozvao sve političke aktere u BiH da iskoriste ovaj zamah ka EU integracijama.

Vigemark je dodao da je sada veoma važno postići sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i EBRD-om da ne bi došlo do zastoja u reformama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da je ovo važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja, već i da bi se odblokirao put BiH ka EU.

On je naglasio da je otklonjena jedna od ključnih prepreka, što će omogućiti BiH da dobije kandidatski status.

"Preostaje nam da u narednim mjesecima pomognemo onim sektorima koji budu najosjetljiviji u trgovinskoj razmjeni za zemljama EU", rekao je Šarović.

Tinjak je ocijenio da je parafiranje ovog sporazuma bitno da bi se išlo dalje ka EU integracijama.

"Postigli smo kompromis i dobrim dijelom udovoljili zahtjevima evropske komisije", rekao je Tinjak.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmijenjen je da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Republika Srpska dala je saglasnost za parafiranje izmijenjenog SSP-a, nakon što je NJemačka obećala pomoć poljoprivrednicima u BiH kako bi bili smanjeni negativni efekti sporazuma.

U Briselu danas zasjeda Savjet za spoljne poslove EU koji bi trebalo da razmatra ovaj sporazum.

Izvor: Srna
Foto: Klix

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ćamil Topalović

18.07.2016 09:32

Konačno... još da se rukovodeći u BiH ujedine bez glume prvi put imamo šansu da razgrnemo politiku i politićare kako bi se ugledala sva ljepota ove zemlje.I sad smo na vagi ili postajemo biser Evrope ili ostajemo trn .

ODGOVORITE
Name

Slavlje

18.07.2016 13:17

Hajmo slaviti toliki uspjeh!

Name

student

18.07.2016 10:04

Hvala Bogu! Ovdje su kočnica jedino političari kojima nikakve reforme ne odgovaraju, da bi mogli da rade ovo što rade, da nas pljačkaju i zaglupljuju.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

18.07.2016 10:15

Zbog tako pametnih ceka nas svijetla buducnost.Ne znas ni sta je SSP ni sta sadrzi i hvalis to, zato sto TV i novine ti forsiraju EU bajku. Poljoprivreda je ovim potpisom definitvno umrla na prostoru BiH. Dosad smo malo domaceg imali, a sad necemo imati nista.

Name

Sda

18.07.2016 10:53

Sta li je naredno sto nece odgovarati Miletovom SNSD-u sto vodi evropskom putu?

ODGOVORITE
Name

re

18.07.2016 11:02

Neće odgovarati želje SDA i njenog nacionalističkog rukovodstva koje na sve moguće načine pokušava ugušiti želju Srba da žive normalan život. Plan čišćenja Srba iz tzv fbih vam je uspio. Srbe ste sveli na jedva 2,5%. Ostavite nas na miru u Republici Srpskoj. Ne treba te nam.