Како изгледа Пентагон иза затворених врата?

Двадесет километара од срца америчке администрације у Вашингтону, налази се срце америчке војске - Пентагон.

Свијет 18.07.2016 | 07:31
Како изгледа Пентагон иза затворених врата?
Стижемо на паркинг који прима 10.000 возила (тек касније схватам да то и није баш толико много) где нас чекају наши први домаћини. Питам их где смо ово, зашто су око нас огромне пешачке зоне? Одговарају ми да сви запослени и ретки посетиоци са стране, са паркинга до главног улаза морају пешке.

Без сликања, молим

Крећемо преко прве од три пасареле које воде до главног улаза, а иза нас остају тај огроман паркинг и аутопут. Ходамо десетак минута уз упозорење - сликање овде није пожељно. Безбедносне мере на улазу нису ништа ригорозније од оних на аеродрому.

Коначно смо у седишту америчког министарства одбране и Врховне команде оружаних снага САД. Кроз капију Пентагона дневно прође 28.000 запослених и око 5.000 хонорараца, што значи да је свакога дана у здању око 30.000 цивила и војника. Да ли вам је сада јасније зашто паркинг с почетка приче и није баш тако велики !? На улазу нас дочекују двојица младих капетана америчке морнарице у белим рукавицама, у униформи и уз љубазан осмех. Упознајемо се, кажу да су са Средњег запада, овде раде пет година и биће наши водич.

Лавиринт на 600.000 квадрата



Претпостављам да Пентагон замишљате као утврђење које, према холивудским филмовима, служи за ратне планове у полузатамњеним просторијама? Први утисак није баш такав. Дугачки, пространи, светли ходници. Слике висе на готово сваком кораку, у првом реду су ту да подсете како се ово здање рађало 1941. године, а изграђено је за свега 16 месеци! Сваки спрат састављен је од пет концентричних кругова и спојен са по десет ходника. Прави лавиринт који се простире на невероватних 600.000 квадратних метара.

Иако је скоро подне, не срећемо много људи на ходницима. Сви имају своја прецизно одређена задужења, па нема много времена за трачарење. Иначе, запослени овде дневно попију више од 30.000 шољица кафе дневно. Постоји и тржни центар у ком можете наћи све, а наши водичи поносно нам причају како је пре неколико дана колега запросио своју будућу супругу. Овде проводе највише времена, па му се локација ваљда зато учинила најприкладнијом. Ради се, наравно, у три смене.

Све паре на одбрану

За класичне туристичке туре Пентагон није отворен, из безбедносних разлога. И ја сам, као новинар, могао да уђем у ово импозантно зданаје, али само у део који је за то намењен. Постоји прес-сала са око педесетак места. Кажу, довољно. Ја сам се у Вашингтону иначе нашао на позив амбасаде САД у Београду, а као стипендиста америчке владе на програм намењеном младим европским лидерима.

Овде постоје штабови који се баве анализом и проценом ситуације у свету, и тако се добијају стратегијске индикације које тачно одређују када ће се нешто и где догодити. То нам на састанку објашњава Скот Бучан, виши политички саветник за НАТО операције. Поносно додаје и да их мало шта може изненадити. Буџет Министарства одбране САД износи око 500 милијарди долара и још 500 милијарди за додатне пројекте. То чини око 60 одсто годишњег буџета САД. На крају састанка нисам могао а да се не похвалим како смо 1999. оборили један од поноса америчке војске - чувени Ф117. Бучанова реакција - благи осмех.

Импонзантне бројке

Пентагон је средиште МИнистарства одбране САД. Простире се на 28,7 ари, од чега је додатних, 20.000 квадратних метара део који отпада на уутрашње двориште - Граунд зеро. Зграда ма укупно 28,2 километра ходника.

Сећање на 11. септембар



Посебан део Пентагона назван је "Амерички хероји" и посвећен је страдалим у нападу 11. септембра. То је једино могуће фотографисати, прочитати биографије страдалих и уписати се у књигу жалости.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар