У порасту абортуси код малољетница

Најмлађа дјевојчица која је 2015. године у Републици Српској прекинула трудноћу је из Бијељине и имала је само 15 година.

Република Српска 17.07.2016 | 20:10
У порасту абортуси код малољетница
Према подацима из Института за јавно здравство Републике Српске, 15 година имала је и најмлађа породиља у прошлој години, што практично значи да су ове дјевојчице директно из школске клупе отишле на порођајни сто или на абортус.

Подаци Института за јавно здравство Републике Српске, показују да се од 2010. до 2014. године у Српској породило 305 особа млађих од 18 година, док је трудноћу прекинуло 95 малољетница.

Стручњаци упозоравају да трудноћа код малољетних особа спада у високоризичне трудноће, а да абортус у тој доби може да доведе до компликација као што је трајни стерилитет или смрт.

Подаци Универитетског клиничког центра Републике Српске показују да је сваке године у порасту број особа млађих од 18 година које одлазе на абортус. 2011. године трудноћу је прекинуло шест малољетница, 2012. седам, годину касније десет, претпрошле године 11, а лани 22 малољетнице.

Подршка породице која укључије разумијевање, а искључује осуђивање, у периоду трудноће, малољетници је неопходна.

Родитељи се не би требали ослањати само на часове биологије и знања која дјеца стичу у школи када је ријеч о ступању у сексуалне односе. Колико год да им помисао на такав разговор ствара нелагоду, не би га требали дуго одлагати.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар