U porastu abortusi kod maloljetnica

Najmlađa djevojčica koja je 2015. godine u Republici Srpskoj prekinula trudnoću je iz Bijeljine i imala je samo 15 godina.

Republika Srpska 17.07.2016 | 20:10
U porastu abortusi kod maloljetnica
Prema podacima iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, 15 godina imala je i najmlađa porodilja u prošloj godini, što praktično znači da su ove djevojčice direktno iz školske klupe otišle na porođajni sto ili na abortus.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, pokazuju da se od 2010. do 2014. godine u Srpskoj porodilo 305 osoba mlađih od 18 godina, dok je trudnoću prekinulo 95 maloljetnica.

Stručnjaci upozoravaju da trudnoća kod maloljetnih osoba spada u visokorizične trudnoće, a da abortus u toj dobi može da dovede do komplikacija kao što je trajni sterilitet ili smrt.

Podaci Univeritetskog kliničkog centra Republike Srpske pokazuju da je svake godine u porastu broj osoba mlađih od 18 godina koje odlaze na abortus. 2011. godine trudnoću je prekinulo šest maloljetnica, 2012. sedam, godinu kasnije deset, pretprošle godine 11, a lani 22 maloljetnice.

Podrška porodice koja uključije razumijevanje, a isključuje osuđivanje, u periodu trudnoće, maloljetnici je neophodna.

Roditelji se ne bi trebali oslanjati samo na časove biologije i znanja koja djeca stiču u školi kada je riječ o stupanju u seksualne odnose. Koliko god da im pomisao na takav razgovor stvara nelagodu, ne bi ga trebali dugo odlagati.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar