Турска се опрашта од жртава војног удара

Из турског министраства правде поручују да је због покушаја државног удара притворено око 6.000 људи и да ће тај број расти.

Свијет 17.07.2016 | 18:05
Турска се опрашта од жртава војног удара
Док се неколико мањих група пучиста у Истанбулу, који по турским властима не представљају никакву опасност по безбједност земље, опире хапшењу, грађани углавном шаљу поруке побједе како кажу јаког народа и јаке владе.

“Поносан сам на свој народ, поносан сам на своју владу и сада се осјећам потпуно безбједно“, навео је један мушкарац.

“У модерној турској историји нисмо се сусрели са оваквом окупацијом , али турски народ има јаку везу са својом владом и републиком и без обзира шта се десило наша будућност је свијетла“, рекао је други.

За то вријеме турска престоница опрашта се од жртава пуча. Међу онима који носе ковчеге и предсједник Ердоган.

“Не могу да вјерујем да је ово истина. Ситуација је веома изазовна, много је питања у нашим главама. Клање војника то није у нашим мислима, књигама, срцима. Па они су били на дужности, и даље вјерујем да је ово организовано споља“, наводе грађани.

Степен нивоа безбједности у највећим турским градовима подиже се из часа у час. Контроле посебно појачане и на Ататурк аеродруму, који покушава да успостави редовно стање. Много је оних који би да што прије напусте Истанбул.

Ердоган и даље тврди да је покушај пуча режирала терористичка група имама Гулена и да ће се чишћење тог како је рекао вируса из свих државних институција наставити.

Док од Америке захтијева Гуленово изручење, Ердоган телефоном разговара са руским предсједником и то на Путиново инсистирање.

Већ је најављено да ће се два лидера састати у првој недјељи августа и биће то први директни сусрет од приближавања односа Анкаре и Москве крајем јуна.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар