Turska se oprašta od žrtava vojnog udara

Iz turskog ministrastva pravde poručuju da je zbog pokušaja državnog udara pritvoreno oko 6.000 ljudi i da će taj broj rasti.

Svijet 17.07.2016 | 18:05
Turska se oprašta od žrtava vojnog udara
Dok se nekoliko manjih grupa pučista u Istanbulu, koji po turskim vlastima ne predstavljaju nikakvu opasnost po bezbjednost zemlje, opire hapšenju, građani uglavnom šalju poruke pobjede kako kažu jakog naroda i jake vlade.

“Ponosan sam na svoj narod, ponosan sam na svoju vladu i sada se osjećam potpuno bezbjedno“, naveo je jedan muškarac.

“U modernoj turskoj istoriji nismo se susreli sa ovakvom okupacijom , ali turski narod ima jaku vezu sa svojom vladom i republikom i bez obzira šta se desilo naša budućnost je svijetla“, rekao je drugi.

Za to vrijeme turska prestonica oprašta se od žrtava puča. Među onima koji nose kovčege i predsjednik Erdogan.

“Ne mogu da vjerujem da je ovo istina. Situacija je veoma izazovna, mnogo je pitanja u našim glavama. Klanje vojnika to nije u našim mislima, knjigama, srcima. Pa oni su bili na dužnosti, i dalje vjerujem da je ovo organizovano spolja“, navode građani.

Stepen nivoa bezbjednosti u najvećim turskim gradovima podiže se iz časa u čas. Kontrole posebno pojačane i na Ataturk aerodrumu, koji pokušava da uspostavi redovno stanje. Mnogo je onih koji bi da što prije napuste Istanbul.

Erdogan i dalje tvrdi da je pokušaj puča režirala teroristička grupa imama Gulena i da će se čišćenje tog kako je rekao virusa iz svih državnih institucija nastaviti.

Dok od Amerike zahtijeva Gulenovo izručenje, Erdogan telefonom razgovara sa ruskim predsjednikom i to na Putinovo insistiranje.

Već je najavljeno da će se dva lidera sastati u prvoj nedjelji avgusta i biće to prvi direktni susret od približavanja odnosa Ankare i Moskve krajem juna.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar