Стотине хиљада КМ дуговања општинама

Јавно предузеће “Шуме Републике Српске” општинама дугују стотине хиљада марака на име ренте за експолатацију шуме на територији ових општина. Највећи је проблем што већина мањих локалних заједница Републике Српске значајно зависи од количине уплаћених средстава, па су кашњења довела у питање испуњавање редовних обавеза локалних заједница.

Република Српска 17.07.2016 | 21:50
Стотине хиљада КМ дуговања општинама
Стотине хиљада марака које Шуме Српске дугују општинама, ионако танке локалне буџете довеле су пред колапс, али и обуставиле севисирање већег броја обавеза и пројеката.

Општини Кнежево на име ренте за сјечу, “Шуме Републике Српске” дугују више од 221 хиљаде марака, општини Рогатица 340 хиљада мараца, општини Соколац тренутно дугују 260 хиљада марака.  Начелник ове подроманијске општине тврди да је проблем са кашњењима што је накнада од шума један од основних извора у пуњењу буџета.

У буџет општине Хан Пијесак накнада за сјечу шума доноси чак 35% средстава. За 2016. им дугују више од 400 хиљада марака. Начелник међутим упозорава да је још већи проблем што им “Шуме Републике Српске” још нису платиле више од 800 хиљада марака за 2014. и 2015. годину, за прекорачене количине посјеченог дрвета у односу на планиране.

Из  Јавног предузећа “Шуме Републике Српск” одговарају да се труде да што редовније плаћају ренту општинама, али да је закон такав да нема плаћања без општинског плана о утрошку тих средстава.

Посланици опозиције међутим упозоравају да је један од узрока овог проблема то што поједини директори гандинстава на своју руку доносе потезе без консултације са управом и начелницима општина.

“Шуме Републике Српске” општинама дају десет одсто од укупне цијене дрвних сортимената, док земље у региону за ту намјену издвајају два до три одсто. Такав обрачун и у Српској, “Шуме Републике Српске” су предлагале прије три године. Приједлог међутим није прихваћен, јер та средства су једино што поједине мање рубне општине одржава у животу.  



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блаф

17.07.2016 16:54

Ма добицете ви своје паре.Ал кад мајмуну зарасте гу...а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само полако

17.07.2016 17:56

Услов за добијање средстава је да општина донесе план утрошка тих средстава (како је Законом и предвиђено). Скупштина општине Кнежево тај план није донијела па из тог разлога нису ни добили та средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цедо

17.07.2016 18:12

Е мој Горане да си игро како ја свирам мозда би ти неку мрвицу и дао