Stotine hiljada KM dugovanja opštinama

Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” opštinama duguju stotine hiljada maraka na ime rente za ekspolataciju šume na teritoriji ovih opština. Najveći je problem što većina manjih lokalnih zajednica Republike Srpske značajno zavisi od količine uplaćenih sredstava, pa su kašnjenja dovela u pitanje ispunjavanje redovnih obaveza lokalnih zajednica.

Republika Srpska 17.07.2016 | 21:50
Stotine hiljada KM dugovanja opštinama
Stotine hiljada maraka koje Šume Srpske duguju opštinama, ionako tanke lokalne budžete dovele su pred kolaps, ali i obustavile sevisiranje većeg broja obaveza i projekata.

Opštini Kneževo na ime rente za sječu, “Šume Republike Srpske” duguju više od 221 hiljade maraka, opštini Rogatica 340 hiljada maraca, opštini Sokolac trenutno duguju 260 hiljada maraka.  Načelnik ove podromanijske opštine tvrdi da je problem sa kašnjenjima što je naknada od šuma jedan od osnovnih izvora u punjenju budžeta.

U budžet opštine Han Pijesak naknada za sječu šuma donosi čak 35% sredstava. Za 2016. im duguju više od 400 hiljada maraka. Načelnik međutim upozorava da je još veći problem što im “Šume Republike Srpske” još nisu platile više od 800 hiljada maraka za 2014. i 2015. godinu, za prekoračene količine posječenog drveta u odnosu na planirane.

Iz  Javnog preduzeća “Šume Republike Srpsk” odgovaraju da se trude da što redovnije plaćaju rentu opštinama, ali da je zakon takav da nema plaćanja bez opštinskog plana o utrošku tih sredstava.

Poslanici opozicije međutim upozoravaju da je jedan od uzroka ovog problema to što pojedini direktori gandinstava na svoju ruku donose poteze bez konsultacije sa upravom i načelnicima opština.

“Šume Republike Srpske” opštinama daju deset odsto od ukupne cijene drvnih sortimenata, dok zemlje u regionu za tu namjenu izdvajaju dva do tri odsto. Takav obračun i u Srpskoj, “Šume Republike Srpske” su predlagale prije tri godine. Prijedlog međutim nije prihvaćen, jer ta sredstva su jedino što pojedine manje rubne opštine održava u životu.  



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blaf

17.07.2016 16:54

Ma dobicete vi svoje pare.Al kad majmunu zaraste gu...a.

ODGOVORITE
Name

samo polako

17.07.2016 17:56

Uslov za dobijanje sredstava je da opština donese plan utroška tih sredstava (kako je Zakonom i predviđeno). Skupština opštine Kneževo taj plan nije donijela pa iz tog razloga nisu ni dobili ta sredstva.

ODGOVORITE
Name

cedo

17.07.2016 18:12

E moj Gorane da si igro kako ja sviram mozda bi ti neku mrvicu i dao