5 послова који најгоре утичу на здравље

Више од четвртине људи запослених у трговини наводи да њихов посао негативно утиче на здравље, резултат је студије харвардске школе за јавно здравство.

Здравље 17.07.2016 | 12:43
5 послова који најгоре утичу на здравље
У истраживању, заправо својеврсној анкети, коју је спровео Роберт Блендон, учествовало је 1.600 Американаца који су одговарали на питања у вези са послом, здрављем, стресом и њиховом повезаношћу.

"Укупно 43 одсто запослених рекло је да посао негативно утиче на ниво стреса. Мањи проценат испитаника изјавио је да посао лоше утиче на навике у исхрани (28 одсто), циклус спавања (27 одсто) и телесну тежину (22 одсто)", преноси Џоел Неел с НПР-а.

Разлике постоје и међу професијама, па је чак 26 одсто запослених у великим трговинским ланцима признало да посао негативно утиче на њихово здравље.

Тешки послови попут оних у грађевини лоше утичу на здравље код 23 одсто испитаника, док рад у фабрикама лоше утиче на здравље 21 одсто испитаника. Занимљиво је да 19 одсто запослених у здравству сматра да посао лоше утиче на њихово здравље. На петом месту нашли су се, још једном, запослени у продавницама.

Разлог за то је следећи: Испитаници су могли да бирају која категорија запослења најбоље описује њихово радно место, па је могуће да су запослени исте компаније одабрали "велику продавницу" или "продавницу”, будући да је у енглеском језику мала разлика између термина "ретаил оутлет" и "сторе".

Свакоме ко се икад нашао у продавници током гужве јасно је зашто рад с људима негативно утиче на здравље. Рад у грађевинском сектору или у фабрикама такође прилично јасно утиче на здравље (велики физички напор, велика могућност повреде, контакт са штетним хемикалијама), али занимљиви су и проблеми са којима се сусрећу људи на високим позицијама.

Готово половина добро плаћених људи запослених у канцеларијама каже да не једноставно не може да престане да ради. Чак 43 одсто добро плаћених радника наводи да су често или барем повремено радили током годишњих одмора.

Будући у САД не постоји обавеза коришћења годишњег одмора, а није утврђено ни њихово минимално трајање, послодавци нуде одређен број плаћених слободних дана. Скоро половина испитаника (48 одсто) изјавила је да није искористила све слободне дане током прошле године.

Имајући у виду предности одласка на одмор, од нижег нивоа стреса до физичке активности или једноставно одмора, врло је вероватно да и овај фактор негативно утиче на здравље радника.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар