Неопрезни изгоре за пола сата

Сунчање у најтоплијем делу дана и без заштите може озбиљно да оштети кожу, пишу Вечерње новости.

Здравље 17.07.2016 | 12:41
Неопрезни изгоре за пола сата
Бронзани тен, иако стручњаци годинама упозоравају на штетне последице излагања сунцу, многима је приоритет на одмору, али док је некима довољно само неколико сати да почну да "црне", непажљиво излагање сунцу код оних са светлом и осетљивом кожом обично се заврши појавом опекотина.

Први симптом који указује да сте претерали са сунчањем је болно црвенило на делу тела који је изгорео. У зависности од тога колико је кожа била изложена сунцу, поред црвенила може да дође и до појаве осипа, свраба, мучнине па и повишене телесне температуре. Доктор Димитрије Карабахчиев из ординације за кожне и полне болести "Дермамедикус", објашњава да сунце може да нанесе опекотине првог, другог па чак и трећег степана.

- Црвенило и болна осетљивост коже спадају у симптоме опекотина првог степена када је сунце захватило само епидермис односно површински слој коже - каже др Карабахчиев - Када се на изгорелом делу појаве пликови то је знак да су сунчеви зраци продрли у дубље слојеве коже и изазвали опекотине другог степена. Уколико су ове појаве праћене и дехидратацијом тела, дрхтавицом, мучнином, у питању је трећи степен опекотина, односно озбиљно оштећење коже.

Црвенило на кожи најчешће се јавља два до шест сати после излагања сунцу, а у зависности од јачине сунчевих зрака опекотине могу да се појаве чак и после пола сата. Бол, пецкање, и свраб коже обично трају два до три дана, осим у случајевима када су у питању јаче опекотине које захтевају да се обратимо лекару.

- Код тежих облика изгореле коже лечење траје седам и више дана - објашњава др Карабахчиев.

- Опекотине другог степена лече се применом локалних кортикостероидних препарата, док опекотине трећег захтевају болничко лечење. За третирање блажих опекотина довољно је коришћење хидратантних крема за опоравак коже као и стављање хладних облога или туширање хладном водом.

За ублажавање болова и смиривање коже осим хладних купки препоручују се креме које садрже алоја веру, као и чај од камилице који се директно наноси на упаљено место. Традиционални природни лекови за опекотине - јогурт и кисело млеко, такође, могу да буду од помоћи.

После појаве опекотина важно је да избегавате сунце и топлоту док се црвенило или пликови не повуку, а лекари такође апелују да пликове никако не бушите сами. Када део на којем је дошло до опекотине почне да се љушти то је знак да се кожа обнавља. Овај одумрли слој никако немојте да скидате, како не бисте оштетили кожу.

Б 92
фото; интернет

Коментари / 0

Оставите коментар