Турски званичници окривљују САД за пуч

Турски министар рада оптужио је власти САД за организовање војног пуча у Турској, јавила је Телевизија Хабертурк.

Свијет 17.07.2016 | 10:21
Турски званичници окривљују САД за пуч
Турски министар рада Сулејман Сојлу тврди да Вашингтон стоји иза покушаја државног удара у Турској.

"САД стоје иза државног удара. Неколико медија који се штампају у Америци су већ неколико месеци организовали активности. Већ дуже време Америци шаљемо захтеве у вези Фетулаха Гулена. Они морају да га изруче", рекао је Сојлу.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је турском министру иностраних послова Мевлуту Чавошоглуу да јавне тврдње које указују да су амерички званичници испланирали пуч у Турској категорично лажне и да су штетне за односе између два дугогодишња савезника НАТО.


Кери је позвао Турску да покаже уздржаност због државног удара и да следе владавину права у истрази, објаснио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби у саопштењу.

"Он је јасно ставио до знања да ц́е САД бити спремне да пруже помоц́ турским властима које воде ову истрагу, али да су јавне инсинуације или тврдње о било каквој умешаности Сједињених Држава у неуспелом државном удару потпуно лажне и штетне по наше билатералне односе", рекао је Кирби.

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

јасно јасно

17.07.2016 08:52

Па свако зло које се у свету догодило стајалесу САД то је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

17.07.2016 09:00

Цуј то па зар Америка није свјетлост и нада будуцих босњака у стварању њихових дрзава и остваривање својих циљева преко Америке.Ал срецом Путин јаца и ојацао је па су амери прднули у фењер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клај Клај

17.07.2016 09:15

Ниједан дрзавни удар није организован без отворене или прикривене подрске неке велике силе. Само сто иза овог не стоје амери. Да су они стајали сад би Ердогана гледали у цитуљама. Турска је пут арапског прољеца према БиХ. Овај неуспио пуц је то прољеце код нас успорило, па код нас прољеце неце бити напрољеце него узиму. Ста цес нисмо ни ми саврсени

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

17.07.2016 09:24

Иза свега стоје Јевреји који дрмају америцком политиком. Турцима је једина санса ЕУ, ако оду у даљу исламизацију то им је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

17.07.2016 09:27

Свима би било боље да се окрену висе својим дрзавама.Америка је највисе профитирала у И и ИИ свјетском рату,завади па владај.После долази као миротворац,кредитор.Онај ко то није до сада сконтао не треба ни да прати политику.Турска,Русија и Њемацка треба да направе стратески савез и да се окану политике санкција јер од њих сами слабе своје економије а Америка јаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

17.07.2016 10:59

ПУКЛА ЛОВА А ЕРДОГАН ЈОС ЈАЦИ АМЕРИ СУ СВО ЗЛО СВЕТА ОВО ЈЕ НАЈАВЉЕНО ПРЕ МЕСЕЦ ДАНА КАД ЈЕ ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ЕРДОГАНОМ , ИНДЗИРЛИК БИО СКОРО ПРАЗАН ЈЕР СУ ОБАВЕСТЕНИ О ПЛАНУ . МЕДВЕДЈА УСЛУГА ОПОЗИЦИЈИ ,треба бити опрезан и кад си добро пткован мозе бити циркуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замрдај Митре

17.07.2016 15:22

Па свако ко имало има мозга види да су у Амера руке до лаката прљаве. Сама чињеница да су Турци обновили пријатељске односе са Русима не иде у прилог Американцима. А и ова обнова уговора за јужни ток. Све то не иде амеерима у корист. Јер су покушавали низом цијеном нафте да економски сруше Русију али узалуд им било. Ваљда народ није глуп да то види.

ОДГОВОРИТЕ