Turski zvaničnici okrivljuju SAD za puč

Turski ministar rada optužio je vlasti SAD za organizovanje vojnog puča u Turskoj, javila je Televizija Haberturk.

Svijet 17.07.2016 | 10:21
Turski zvaničnici okrivljuju SAD za puč
Turski ministar rada Sulejman Sojlu tvrdi da Vašington stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj.

"SAD stoje iza državnog udara. Nekoliko medija koji se štampaju u Americi su već nekoliko meseci organizovali aktivnosti. Već duže vreme Americi šaljemo zahteve u vezi Fetulaha Gulena. Oni moraju da ga izruče", rekao je Sojlu.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je turskom ministru inostranih poslova Mevlutu Čavošogluu da javne tvrdnje koje ukazuju da su američki zvaničnici isplanirali puč u Turskoj kategorično lažne i da su štetne za odnose između dva dugogodišnja saveznika NATO.


Keri je pozvao Tursku da pokaže uzdržanost zbog državnog udara i da slede vladavinu prava u istrazi, objasnio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi u saopštenju.

"On je jasno stavio do znanja da će SAD biti spremne da pruže pomoć turskim vlastima koje vode ovu istragu, ali da su javne insinuacije ili tvrdnje o bilo kakvoj umešanosti Sjedinjenih Država u neuspelom državnom udaru potpuno lažne i štetne po naše bilateralne odnose", rekao je Kirbi.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

jasno jasno

17.07.2016 08:52

Pa svako zlo koje se u svetu dogodilo stajalesu SAD to je jasno.

ODGOVORITE
Name

snouden

17.07.2016 09:00

Cuj to pa zar Amerika nije svjetlost i nada buducih bosnjaka u stvaranju njihovih drzava i ostvarivanje svojih ciljeva preko Amerike.Al srecom Putin jaca i ojacao je pa su ameri prdnuli u fenjer.

ODGOVORITE
Name

Klaj Klaj

17.07.2016 09:15

Nijedan drzavni udar nije organizovan bez otvorene ili prikrivene podrske neke velike sile. Samo sto iza ovog ne stoje ameri. Da su oni stajali sad bi Erdogana gledali u cituljama. Turska je put arapskog proljeca prema BiH. Ovaj neuspio puc je to proljece kod nas usporilo, pa kod nas proljece nece biti naproljece nego uzimu. Sta ces nismo ni mi savrseni

ODGOVORITE
Name

student

17.07.2016 09:24

Iza svega stoje Jevreji koji drmaju americkom politikom. Turcima je jedina sansa EU, ako odu u dalju islamizaciju to im je kraj.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

17.07.2016 09:27

Svima bi bilo bolje da se okrenu vise svojim drzavama.Amerika je najvise profitirala u I i II svjetskom ratu,zavadi pa vladaj.Posle dolazi kao mirotvorac,kreditor.Onaj ko to nije do sada skontao ne treba ni da prati politiku.Turska,Rusija i Njemacka treba da naprave strateski savez i da se okanu politike sankcija jer od njih sami slabe svoje ekonomije a Amerika jaca.

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

17.07.2016 10:59

PUKLA LOVA A ERDOGAN JOS JACI AMERI SU SVO ZLO SVETA OVO JE NAJAVLJENO PRE MESEC DANA KAD JE PUTIN RAZGOVARAO SA ERDOGANOM , INDZIRLIK BIO SKORO PRAZAN JER SU OBAVESTENI O PLANU . MEDVEDJA USLUGA OPOZICIJI ,treba biti oprezan i kad si dobro ptkovan moze biti cirkusa.

ODGOVORITE
Name

Zamrdaj Mitre

17.07.2016 15:22

Pa svako ko imalo ima mozga vidi da su u Amera ruke do lakata prljave. Sama činjenica da su Turci obnovili prijateljske odnose sa Rusima ne ide u prilog Amerikancima. A i ova obnova ugovora za južni tok. Sve to ne ide ameerima u korist. Jer su pokušavali nizom cijenom nafte da ekonomski sruše Rusiju ali uzalud im bilo. Valjda narod nije glup da to vidi.

ODGOVORITE