Интервју – Милош Вазура: Лига Европе нам није приоритет!

Нема пенала од Живковића, одбили смо страшну понуду за Гогуу! Генерални директор Партизана детаљно о појачањима, спонзорима, странцима, Томићу, Илиеву, Кокези...

Фудбал 17.07.2016 | 23:45
Интервју – Милош Вазура: Лига Европе нам није приоритет!
Све се врти око новца. Неко ће рећи проклетог, неко приметити неизбежног. Колико год обичном навијачу на првом месту био спортски успех, евентуални трофеји и што дуже задржавање у Европи, у Хумској, руку на срце и свим другим српским клубовима, играње на међународној сцени доживаљавају као прилику за зарадом.

Тако је Партизан квалификације за Лигу Европе почео са сазнањем да ће само што игра друго коло добити 210.000 евра, додатних 220.000 ако елиминише Заглебје, још 230.000 под условом да избаци бољег из двомеча Сондеријске (Данска) – Стромсгодсет (Норвешка), док га богата новчана награда чека тек ако избори пласман у групну фазу – 2.400.000 евра.

Свеукупно 2.830.000 евра, међутим, мало кад се има у виду да је прошле године инкасирао 6.480.000 евра, од којх чак 5.400.000 евра зато што је групну фазу Лиге Европе имао „у џепу“ већ после београдског сусрета са Стеауом. Ту се најбоље види колико је, заправо, изгубио чињеницом да је шампионску круну изгубио у Србији. Самим тим и прилику да игра квалификације за Лигу шампиона.

„Зато су ове сезоне приоритети другачије постављени“, прецизира Милош Вазура, генерални директор Партизана у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт. „Лига Европе није нам приоритет. Никаква обавеза није наметнута да се у њу пласирамо. Наравно, јесте циљ и верујем да ћемо га достићи, али на листи приоритета прво место заузима повратак титуле. Само на тај начин можемо да рачунамо да ћемо опет играти квалификације за Лигу шампиона, више зарадити, уједно повећати вредност играча на тржишту, што би био спас за клуб“.

Навијачи, пак желе све. За месец и по дана да гледају жреб групне фазе Лиге Европе, а у мају да славе титулу.

„Жеље нам се подударају. Само сам поменуо шта су приоритети. С друге стране, направили смо такву екипу да ове такмичарске године нема шансе да нам се понове пропусти од прошле, кад нисмо имали довољно широк играчки кадар да издржи такмичења на три фронта. Сигурни смо да ће овај успети. Таква уверавања сам добио од спортског директора Ивице Илиева и Ивана Томића, који су селектирали екипу“.

КОЛИКО ЈЕ ПОТРОШЕНО У ПРЕЛАЗНОМ РОКУ...

Њих двојица су одговорна за спортска, а ви за економска питања. Прво се намеће после доласка деветорице играча: колико је новца издвојио клуб за њихове ангажмане?

„Приближно исту као у зимском прелазном року“.

Тад је потрошено мало „јаче“ од 1.000.000 евра?

„У тим оквирима смо се кретали и сад. Сума сигурно није већа.“

Опет, доста играча стигло је бесплатно?

„Ваља разграничити шта подразумева играч без обештећења. То не значи да је он јефтин. Напротив, има своју цену, плату која му се даје по договору, тако да нису тачне приче како смо мало новца потрошили“.

Ово је Србија, има и оних који кажу „зашто само слободних играчи?“, што се не „отворе“ за неког?

„Зар нисмо довели Ђурђића? За њега смо платили обештећење (незванично, око 400.000 евра, оп. ау). Потом Милетића, који је, такође, плаћен Јавору (300.000 евра). Па позајмица Марка Јанковића. На све то плате играчима. Нису јефтини, уверавам. А нисмо ни изашли из оквира наших пословања, у смислу тога да угрозимо егзистенцију клуба“.

Било је натезања и око Леонардове плате, затим је инсистирао и на неколико одлазака у Бразил током сезоне?

„Није било лако довести таквог играча, преговори су буквално неколико пута прекидани, да бисмо на крају и он и ми нашли разумне и за обе стране прихватљиве услове сарадње. Није тачно да је тражио да иде у отаџбину током сезоне, има и он уговорене одласке колико и сви други странци“.

Како финансијски стоји Партизан: ви уверавате да је дуг смањен, опозиција да је већи него кад сте дошли на функцију?

„Могу само да поручим да је Партизан стабилан. И да није тачно да је дуг порастао“.

ЖИВКОВИЋИ СУ ЗА НАС ЗАВРШЕНА ПРИЧА

Чекајте, зар нису на наплату стигла 2.500.000 евра као последица тужбе инвестиционог фонда Пинија Захавија, због зимус нереализованог одласка Андрије Живковића у иностранство?

„Не“.

Појасните?

„Пенали нису могли да дођу, јер је процес у поступку. Партизан је пре неколико месеци оборио прву тужбу пред Међународним судом за спортска питања у Лозани и сад је случај на другом степену. Наш адвокатски тим ради сјајан посао, верујемо да ћемо или успети да добијемо на времену или у потпуности преокренути ствари на нашу воденицу, има делова уговора који нам иду у корист“.

Да ли очекујете да Андрија Живковић испуни обећање које је дао његов отац Јовица, да ће се по одласку у иностранство одужити Партизану?

„Не. Штавише, не бих да им дајем на значају. Ни фудбалеру, ни његовом тати. Они су за нас завршена прича“.

ДОСТА СМО ДОВОДИЛИ, САД МОРАМО ДА ПРОДАЈЕМО, ОСТАЈУ НЕЦА И ДУЦА

Ако сте већ добили на времену у „случају Живковић“ то вам значајно олакшава пословање, али је помало чудно или за овдашње прилике неочекивано да је Партизан довео играче, а ниједног није продао, па с те стране нема прилив средстава?

„То је следећа тема која долази на дневни ред. У Европи је био мали застој око трансфера током ЕП-а, сигуран сам да ћемо брзо реализуовати најављене послове. За наше играче постоји интересовање, преточићемо их у добре понуде, све стране биће задовољне. Једноставно, морамо да продајемо. Доста смо куповали. Сад је време и да мало растеретимо играчки кадар.“

Наводно су на листи играча који имају дозволу клуба да оду у иностранство Брашанац, Бандаловски, Божинов, Ален Стевановић, Лукић... Има ли и други списак, ко није на продају?

„Како да не. Само ћу вам рећи да смо пре неколико седмица одбили 2.000.000 евра вредну понуду за Седрика Гогуу. Име клуба не могу да саопштим, али тај детаљ показује каквог смо играча зимус довели и да његова цена може само да расте. Ова је већ била страшна. Ако је за шест месеци успео да дође до 2.000.000 евра замислите где ће бити наредне године. Тек му је 21. У ту групу играча спада, наравно, и Евертон Луиз“.

Шта је са, у овом тренутку, тржишно највреднијим Партизановим фудбалерима: НемањомМихајловићем и Душаном Влаховићем? Чини се да би било добро и за клуб и за њих да остану, али да ли је изводљиво?

„Што не би било? Рекао сам једном, немам проблем да поновим. Ниједан од њих двојице неће бити продат у овом прелазном року. Нема шансе. Први је узданица садашњег, а други пројекат тима за будућност. Сигурно остају. Ма шта се причало по граду... Информације о њиховом одласку су на нивоу „рекла-казала“. Клуб функционише другачије и остаћемо доследни ставу да буду с нама. Тим пре што је то и њихова жеља“.

ПРЕГОВАРАМО СА ТЕЛЕКОМОМ О НОВОМ УГОВОРУ

Осим продаје играча, кад дође време, Партизан мора да пронађе и друге изворе финансирања. Како?

„Спонзорствима. На добром смо путу да продужимо сарадњу са Телеком Србијом. Негујемо сјајну сарадњу са том компанијом, минулих дана смо почели разговоре на тему новог, финансијки почајаног уговора. Постојећи истиче на зиму, сматрали смо да је ово добар тренутак да на време седнемо за сто“.

Остали извори прихода?

„У преговорима смо са још неким фирмама, мада морам да напоменем и да смо досад продали већи број сезонских улазница у односу на лане, што је показатељ да нам народ верује. Тачније, верује у идеју о брзој и допадљивој игри какву су осмислили Томић и Илиев. Зато ће и да долазе на стадион више него што је био случај. Чак и ја, као лаик, могу да кажем да ми се допада како су директор и тренер формирали тим. Као њихов надређени никоме нисам веровао више него њима двојици, откако сам дошао у клуб“.

ГЛАСАЛИ СМО ЗА ВЕЋИ БРОЈ СТРАНАЦА, НИКОМЕ НЕ КАСНЕ ПЛАТЕ

Пре неколико дана Извршни одбор Фудбалског савеза Србије је донео одлуку да на теренима  Супелриге истовремено могу да играју шерсторица странаца, уместо досадашњег правила у виду формуле 4+2 (четири „права“ легионара, двојица са простора СФРЈ). Навијачи црно-белих по друштвеним мрежама су побеснели, сматрајући да је одлука уперена против вашег клуба, односно да фаворизује Црвену звезду која чак 15 страних играча на списку.

„Гласали смо за ту одлуку. Интереси Партизана никако нису угрожени, јер ће сад моћи да играју шесторица странаца, а ми имамо Леонарда, Евертона, Гогуу, Божинова, Бандаловског, Балажица и можда ћемо довести још једног до краја прелазног рока. Добар играч увек нађе места, без обзира да ли је из иностранства или је наш“.

Да ли, пак, сматрате да Партизан као клуб све више губи утицај у органима ФСС?

„Не, не, никако. Упознати смо са радом новог руководтва наше кровне организације, Милорад Вучелић и ја имамо сјајну сарадњу са председником Славишом Кокезом. Консултовао нас је око свих одлука које су донете“.

Како Партизан функционише без управе?

„Као што видите – добро. Играчи долазе, све је њима подрђено“.

Да ли су плаћени?

„Наравно. Откако смо у клубу ниједном није каснила плата ни фудбалерима, ни запосленима. Очекујем да то момци покажу на терену, врате уложено, како би клуб могао да се развија“.

Какав расплет очекујете на седници Скупштине, 12. септембра?

„Уверен сам да се сценарио са мајске неће поновити. Да ће бити достојанствена“.

Очекујете ли да останете у фотељи генералног директора после тог датума?

„То ће одлучити делегати Скупштине. Повиноваћу се свакој одлуци“, поручио је на крају интервјуа Милош Вазура.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар